Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Breda - na soutoku řek Aa a Mark

V nizozemské provincii Severní Brabantsko (Noord-Brabant) se na soutoku řek Aa a Mark rozkládá město Breda, v němž žije okolo 170 tisíc obyvatel. Dějiny tohoto města sahají do 10. století, v roce 1252 pak obdrželo městská práva. Přestože Breda nepatří mezi nejznámější nizozemská města, odehrálo se v ní několik historicky významných událostí.

Breda ležící v jižní části Nizozemska byla ještě v 11. století lénem Svaté říše římské. Jejím prvním lenním pánem byl Henrich z Brusenheimu (1080 – 1125). V roce 1327 připadlo město Janovi III. Brabantskému a nedlouho potom jej dostal v léno rod Nasavských (Nassau). V tuto dobu byla také Breda obehnána hradbami, které doplňovaly vodní příkopy nazývané „singely“. Ty obklopují centrum města dodnes. 

K největšímu rozvoji Bredy došlo ve století patnáctém, kdy zde bylo vystavěno mnoho budov, včetně krásného gotického chrámu Panny Marie (Onze Lieve Vrouwe Kerk), který je často nazýván jednoduše De Grote Kerk, tedy Velký kostel. Má nezaměnitelnou siluetu, která na vás bude vykukovat snad ze všech míst ve městě.  V roce 1997 prošel chrám rozsáhlou rekonstrukcí.

To, že měla Breda v minulosti velký vojenský význam, dnes dokazuje mohutný zámek Spanjaardsgat, který býval vždy spíše pevností než pěstěným panským sídlem. Vystavěn byl v roce 1198 a dominují mu dvě sedmihranné věže. Ty jsou připomínkou na pobyt nenáviděných španělských vojsk, která z nich po dlouhou dobu ovládala široké okolí. V roce 1828 se stal zámek sídlem důstojnické akademie nizozemské armády. 

V blízkosti zámku Spanjaardsgat se rozkládá krásný městský park Valkenberg, jež po staletí sloužil pouze panstvu žijícímu na zámku. V nedávné době však prošel kompletní renovací a stal se oblíbeným místem procházek i odpočinku nejen místních obyvatel, ale i návštěvníků Bredy. Určitě si v Bredě prohlédněte i dům vinohradníků Huis van Wijngaerde, ukrývající se pod číslem popisným 9. Tento dům je dokladem toto, že se ve městě již dávno v minulosti obchodovalo s vínem a víno se zde také pěstovalo.

Centrum města protíná ulice Catharina-straat, v blízkosti které je možné navštívit klidná zákoutí bývalého kláštera bekyní, Begijnhofu. Tyto členky náboženské společnosti se zabývaly především charitativní činností a působily v klášteře až do roku 1990. Okolo kláštera se rozkládá nádherná zahrada, v níž můžete spatřit stovky nejrůznějších rostlin. Většina z nich sloužila bekyním k lékařským účelům.

Přestože je Breda spíše historickým městem tvořeným starými budovami, památkami na jeho vojenskou minulost a církevními stavbami, ani jí se nevyhýbá pokrok a v současnosti se zde budují moderní předměstí. Mimoto se zde však pouští i do kontroverzních oprav mnoha historických budov v centru města. Překvapivá a poněkud nelichotivá je například přestavba starého kláštera a jeho kostela v kasino, které dnes patří k největším v Evropě. Breda je také známá jako univerzitní město. Stala se dokonce místem, kam na stáže přijíždějí četní vysokoškolští studenti z České republiky. 

- jap - 

Předchozí čláky z Nizozemí
Apeldoorn - v srdci zelené krajiny 
Ostrov texel - Přírodní unikát 
Zierikzee - město lidových slavností 
Enkhuizen - malebný přístav 
Deventer - středověké centrum obchodu 

Článek byl zobrazen 8 995 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko