Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Národní park De Hoge Veluwe

Jednou z největších přírodních atraktivit na území Nizozemska je přírodní park De Hoge Veluwe, který se rozkládá na ploše 5 500 hektarů, v blízkosti hranic s Německem. Se svou rozlohou tak patří k největším národním parkům v zemi a Nizozemci jsou na něj doslova hrdí.

Park se pyšní zajímavou kombinací přírodních krás a pro domácí i zahraniční turisty je tak mimořádně přitažlivou záležitostí. Navíc je protkán 42 kilometry cest, které návštěvníci mají možnost projet na zapůjčeném kole. Tento nevšední způsob prohlídky může být pro mnohé příjemnou vítanou změnou při dovolené. U všech vchodů do parku je návštěvníkům k dispozici 1300 kol, z čehož je 150 kol dětských. Kola mají charakteristickou bílou barvu a o jejich dobrý stav se pravidelně stará mechanik sídlící v centru parku. Lidé však mají možnost si zapůjčit i hustilky a sami si nastavit výšku sedadla. Platí zde jedno zásadní pravidlo, kola se nezamykají, a když kolo odstavíte, je okamžitě k dispozici dalšímu zájemci. Až s příchodem večera se všechna kola zaparkují u některého ze tří vchodů nebo se odstaví na vyhrazené místo, uzamknou se a klíč se vhodí do označené žluté schránky. Projet si můžete tři zajímavé tratě, buď 10 km dlouhý okruh nazvaný „Sochy v krajině“, 18km dlouhý „Vznik krajiny“ nebo tzv. „Cyklistickou rallye“ v délce 14 km.


Autor: Frans de Wit

Historie parku se datuje až do roku 1909, kdy lovecké pozemky De Hoge Veluwe zakoupil vášnivý lovec a milovník myslivosti Anton Kroller. Ten sem nechal dovézt různé druhy zvířat, jako jsou mufloni nebo červení jeleni a postavil si zde obrovský dům. Původně bylo Hoge Veluwe jen krajinou písečných plání a stepí, Nizozemci však za účelem zpevnění reliéfu začali v těchto místech vysazovat stromy. Dnes je tato oblast porostlá lesy a dá se považovat za krajinu, která nebyla poskvrněna moderní civilizací. Některým ekologům se však zdá, že likvidace písku byla úspěšná až moc a proto se nyní rozhodli vykácet některé ze stromů a obnovit alespoň část původní pouště. Velmi přitažlivé jsou tak místní unikátní písečné duny. 50 % území parku dnes tvoří les a 50 % otevřená krajina.

V De Hoge Veluwe roste téměř 500 druhů nejrůznějších rostlin, mezi něž patří například lišejníky, houby, trávy a pestrobarevné květiny. Raritou je kupříkladu tráva Scorzonera humilis, která je největší v Nizozemsku. Téměř na každém kroku pak narazíte na modré květy hořce, nebo jalovec, který je zde chráněn zákonem. Jeho malé kulaté plody se již v 16. století používaly na výrobu „jeneveru“, což je holandský gin. Po parku se mohou volně pohybovat zvířata, která jsou dnes již zákonem chráněná. Potulují se zde stovky červených jelenů, muflonů, divokých kanců a po obloze poletují četné druhy ptáků. Pokud se vydáte po některé z doporučených stezek, můžete na vlastní oči spatřit mnoho zvířecích druhů. Jednou z nich je například 3 km dlouhá stezka Koeverbos wood nebo trasa Nieuw Plijmen. Až tudy budete procházet, musíte se chovat tiše a klidně, abyste zvířata nevyrušili a ony zde mohly přirozeně žít. Tento park je nejen plný přírodních krás, ale i uměleckých a architektonických skvostů.

Park má tři veřejné vstupy: jižní – Schaarsbergen, severozápadní – Otterlo a severovýchodní – Hoenderloo. V samotném srdci parku najdete Marchantplein, kde je možné si v místní restauraci vypít kávu nebo si dát něco dobrého na zub. Umístěno je zde i návštěvnické centrum, které poskytuje potřebné informace o parku a jeho okolí, o pěších i cyklistických stezkách, o místní flóře i fauně. Pravidelně se tady konají nejrůznější výstavy nebo promítání filmů. V podzemí tohoto centra je umístěno muzeum Museonder, ve kterém se můžete seznámit s životem v této oblasti. Jde o první podzemní muzeum na světě a návštěvníkům zobrazuje zemi až k jejímu jádru. Lidé si zde mohou prohlédnout několik zajímavých expozic, zúčastnit se přírodovědných soutěží a kvízů.

Neodmyslitelnou součástí parku je jedna z nejvýznamnějších uměleckých galerií v Nizozemsku – Kröller – Müller Museum. V ní je umístěna rozsáhlá sbírka obrazů Vincenta van Gogha s jeho nejvzácnějšími díly, jako je Restaurace v Arles, Most u Arles v Langlois a Pojídači brambor. Kromě van Gogha jsou zde vystaveny ještě překrásné malby dalších významných umělců 19. a 20. století, třeba George Seurata, Pabla Picassa, Fernanda Legera nebo Pieta Mondriaana. V muzeu se pravidelně každý rok koná několik uměleckých výstav.


Foto: Kröller – Müller Museum     Autor: marie-ll

Samotnou budovu muzea navrhnul architekt H. P. Berlage a postavena byla v roce 1914. Majitelem tohoto sídla se stal nadšený lovec, pan Kröller. Ten proto při jeho výzdobě nechal inspirovat loveckým tématem, zejména pak legendou o patronu všech lovců Sv. Hubertovi. Okolo domu vede 2,6 km dlouhá turistická stezka, která pokračuje až k jezírku a růžové zahradě. K muzeu patří světově proslulá sbírka moderního sochařského umění ve volné přírodě nazvaná Sculpture Garden. Sbírka patří k největším svého druhu v Evropě, rozprostírá se na ploše 25 hektarů a je velmi citlivě začleněna do volné přírody. Díla byla vytvořena ze dřeva a dalších různých materiálů. Naleznete zde tvorbu Augusta Rodina, Henryho Moorea, Barbary Hepworth, Richarda Serra, Mario Merze, Jeana Dubuffeta a Claese Oldenburga.

O vznik muzea se zasloužila Helena Kröller – Müller, dcera bohatého německého průmyslníka, která se v roce 1888 provdala za holandského podnikatele Antona Köllera. Muzeum bylo otevřeno v roce 1938, rok před její smrtí. V roce 1961 bylo obohaceno o sochařskou část a roku 1977 pak rozšířeno o nové křídlo. Návštěvníci se dnes mohou projít po Landscape Garden, ze které se naskýtá nádherná vyhlídka na celý park De Hoge Veluwe.

- jap -

Článek byl zobrazen 11 274 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko