Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Alkmaar - město sýrů

Na severu Holandska v provincii Noord – Holland leží téměř stotisícové město Alkmaar, které se proslavilo především svými tradičními sýrovými trhy. Ty se konají od poloviny dubna do poloviny září na hlavním alkmaarském náměstí. Jejich součástí je také sýrařská soutěž, která přitahuje tisíce diváků.

Alkmaar se nachází asi 40 kilometrů severně od Amsterdamu, dostanete se k němu po dálnici A9. V minulosti bylo město jen malou rybářskou osadou, která se během staletí stala svědkem mnoha významných historických událostí. Jelikož tudy vede Noordshollandkanaal (Severoholandský průplav) s rozsáhlou sítí grachtů - kanálů, byla častokrát obléhána. Dodnes se říká, že „v Alkmaaru započalo vítězství“, protože právě tady musela v roce 1573 poprvé španělská vojska obléhající město, odtáhnout s nepořízenou. Tato událost je dodnes v Alkmaaru oslavována. V roce 1799 zde Napoleon porazil spojená rusko-britská vojska.


Foto: Větrné mlýny v Alkmaaru     Autor: Ard Hesselink

Centrem města je náměstí Waagplein uzavřené z jedné strany úzkým grachtem a z druhé historickou budovou veřejné váhy Waaggevouw ze 14. století. Tato historická budova se může pochlubit krásným renesančním průčelím. Původně sloužila jako modlitebna a chudobinec Ducha svatého, kde mohli přebývat chudí pocestní. V roce 1576 však byla přestavěna na městskou váhu a od té doby slouží ke svému účelu. Právě na této váze se zakoupené šarže sýra během trhů převažují. Pokud se chcete také zúčastnit sýrového trhu, vydejte se na náměstí kterýkoliv pátek, od 10 do 12 hodin.

Při sýrařské soutěži se obrovské bochníky skvělého holandského sýra s fascinujícím mistrovstvím transportují na dřevěných nosítkách. Nesou je dva muži – většinou producenti této pochutiny. Práce je to velmi namáhavá, kola sýrů totiž mohou dohromady vážit až 100 kilogramů! Nosiči mají bílé obleky a podle příslušnosti k určitému cechu mají různobarevně laděné klobouky. Sýrový trh je opravdu úžasnou podívanou, kupující a prodávající o obchodu velmi živě diskutují. Zvláštním vrtáčkem se zkoumá vnitřek sýra a tím i jeho kvalita. Přesto je dnes celý trh již pochopitelně především podívanou pro turisty. Rozsah zde uzavřených obchodů je dnes již v porovnání s celkovou produkcí jen nepatrný.

Návštěva Alkmaaru však stojí za to i v době, kdy se trhy nekonají. Celé město je protkáno kanály, které sloužily a dodnes slouží k odvodňování nizozemského území. Rozhodně se vyplatí procházka kolem Noordshollandkanaalu, který je velmi malebný a má v seznamu zapsáno přes 400 stavebních památek a jiných pamětihodností. Na náměstí stojí sýrové muzeum Kaasmuseum, které hezky dokumentuje celý proces výroby sýra. Sídlí v 1. patře budovy veřejné váhy, v přízemí se pak nachází turistická informační kancelář VVV.

Výživný sýr můžete jít zapít do Muzea piva (Nationaal Biermuseum De Boom), které se nalézá v pivovaru ze 17. století. V něm se předvádějí způsoby vaření piva v minulosti. Ochutnávka je samozřejmostí. Při prohlídce města nelze vynechat gotický kostel sv. Vavřince z 15. století. V blízkosti centra Alkmaaru se nachází několik větrných mlýnů.

- jap -

Předchozí čláky z Nizozemí:
Waddenzee
Národní park De Hoge Veluwe
Fríské ostrovy – turistický ráj Severního moře
Proměny Utrechtu
Delft - kde vznikl fajáns

Článek byl zobrazen 11 690 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko