Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Delft - kde vznikl fajáns

Historické město Delft ležící v provincii Jižní Holandsko je jedním z nejvyhledávanějších turistických cílů v Nizozemí. Nabízí romantické procházky podél vodních kanálů, jenž jsou lemovány tradičními malebnými domky s vysokými štíty a mnoho dalších krásných památek.

Delft se rozkládá na půl cesty mezi Haagem a Rotterdamem, proto je dopravní spojení naprosto bezproblémové. Ve městě dnes žije okolo 96 tisíc obyvatel a panuje zde pohodová a klidná atmosféra. Delftu se jako jednomu z mála měst podařilo dochovat starou zástavbu v tak neporušené podobě. Historie města sahá až do roku 1075, z té doby je doložena první písemná zmínka. Město postupně rostlo, ale jeho rozvoj byl zbrzděn řadou katastrof, které jej postihly. V roce1536 zde například vypukl velký požár, který zničil 2300 budov a tudíž téměř celé město. To se přesto vzpamatovalo a bylo vystavěno znovu. Vše se postupně vracelo do normálu, ale roku 1654 přišla další rána. Došlo zde k obrovskému výbuchu válečného skladu střelného prachu, kdy explodovalo 45 tun výbušnin. Při výbuchu zahynuly stovky občanů města, mezi nimiž byl i nejnadanější Rembrandtův žák, malíř Karel Fabritius.


Autor: Misty

Dnes Delft protínají typické grachty porostlé lekníny a žabincem, na které vrhají stín letité stromy nebo gotické a renesanční štíty historických domů postavených většinou v 17. století. Právě v tomto století zaznamenalo město velký rozkvět a to zejména proto, že se místním řemeslníkům podařilo rozluštit tajemství výroby čínského porcelánu. Město tak značně zbohatlo a dnes je místní keramika zvaná „fajáns“ známá po celém světě. Výrobky se proslavily především ručně malovanými vzory v modré barvě, známé jako „delfská modř“. Keramika tak i dnes patří mezi nejprodávanější suvenýry v Delftu, i když se nedrží striktně jen modré barvy.

Ve městě najdete reprezentační prodejnu delfského porcelánu, lepší je však navštívit přímo některou ze tří továren. V centru se v blízkosti hlavního náměstí Markt nachází nejmenší továrna zvaná Atelier de Candelaar. Na severním okraji Delftu je pak situována továrna De Delftse Pauw. Největší a nejstarší továrnou je však Koninklijke Porceleyne Fles, která je v provozu už více než 350 let.

Jak již bylo zmíněno, v samotném srdci Delftu se rozkládá hlavní náměstí Markt, které zdobí renesanční radnice z roku 1618. Ta byla vystavěna kolem starší gotické věže ze 13. století. Pro radnici je typická zajímavá fasáda s červenými okenicemi. Na opačné straně náměstí se tyčí kostel Nieuwe Kerk, jehož věž dosahuje až stometrové výšky a ve které je pověstná zvonkohra s 500 zvonky. V interiérech kostela jsou umístěny hrobky holandské královské rodiny a najdeme zde i náhrobek prince Viléma I. Oranžského, který byl ve městě v roce 1584 zavražděn fanatickým katolíkem Baltazarem Gerardsem. Před kostelem stojí socha právníka, filozofa a renesančního vědce Hugo Grotia. Pokud zaplatíte vstupné do kostela Nieuwe Kerk, můžete si zároveň prohlédnout i druhý delfský kostel Oude Kerk, jehož základy byly pravděpodobně položeny již kolem roku 1200. V kostele má dnes sídlo holandská reformovaná církev. I před tímto kostelem stojí socha, tentokráte jde o Gertrudu van Oosten, která se do dějin města zapsala jako dívka, u níž se na rukou a nohou v roce 1340 objevila stigmata. Katolická církev ji proto prohlásila za blahoslavenou.


Autor: Ferdi

Jednou z významných historických staveb v centru města je palác Prinsenhof, ve kterém žil princ Vilém Oranžský, který se stal vůdcem protišpanělského odboje. Jak už bylo zmíněno, byl ve městě zastřelen. Stalo se tak ve zdejším „sále vraždy“ o čemž svědčí dvě díry po kulkách ve zdi. Třetí kulka pak prostřelila dveře. V paláci se dnes nachází Městské muzeum, které vystavuje řadu obrazů a historických exponátů. Dalším turistickým lákadlem je krásný pozdně gotický městský dům Gemeenlandhuis van Delfland, který byl vystavěn kolem roku 1505 pro Jana de Huytera. Sloužil jako sídlo lidí, kteří se v Delftu starali o hráze.

V okolí grachtů i náměstí je k vidění ještě mnoho podobných domů. I když byla architektura centra města v 17. století dosti poničena, byla většina staveb přestavěna a dána do původního stavu. Do konce 18. století byl Delft hlavním průmyslovým, kulturním a vědeckým centrem, proslavil se však také výrobou místního piva s názvem Delft Blue, které bylo později světoznámé. Delft se stal dokonce i sídlem významné malířské školy, k níž patřili umělci jako Carel Fabritius, Pieter de Hooch a Jan Vermeer. Některá jejich díla jsou uložena v muzeu v nedalekém Haagu. Město je známé také svou původně Královskou akademií pro vzdělávání stavebních inženýrů, která byla později přejmenována na současnou Technische Universiteit Delft. Na univerzitě dnes studuje okolo 13 tisíc studentů, kteří dávají město mladistvý náboj a kosmopolitní charakter.

- jap -

Další články z Nizozemska
Romantický ostrov Aruba
Lodí po holandských kanálech
Amsterdam
Autem do Nizozemí

Článek byl zobrazen 11 951 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko