Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Enkhuizen - malebný přístav

V provincii Noord-Holland na severu Holandska rozkládá malebný přístav Enkhuizen. V 17. století patřil k nejdůležitějším přístavním městům v zemi, ale během staletí toto své jedinečné postavení ztratil. Leží na IJsselském jezeře v oblasti Zuiderzee.

V dobách před dokončením přehrady Asfluitdijk, měl Enkhuizen volný přístup k moři a díky tomu patřil k nejvýznamnějším přístavům. Byl také důležitý z hlediska rybolovu, očekávat jste zde mohli velké úlovky sleďů a sardelí. V minulých staletích sloužil enkhuizenský přístav také lodím východoindické společnosti. Pozůstatky bohatství z těchto období jsou patrné nejen v přístavu, ale i ve vnitřním městě. 

Největší pozornost turistů dnes v Enkhuizenu přitahuje věž Drommedaris tyčící se u vjezdu do starého přístavu. Postavena byla roku 1540, aby ochraňovala přístavní vjezd. Pozornost zaslouží také dva protestantské kostely, „Západní“ Westerkerk a „Jižní“ Zuiderkerk. Jižně od města vybíhá do IJsselského jezera přehradní hráz se silnicí dlouhou 28 km. Ta směřuje obloukem až k Lelystadu. Napravo od hráze se nachází nově vzniklá vodní nádrž s názvem Markermeer a nalevo se rozkládá IJsselské jezero. 

V samotném přístavu je umístěno nádraží, od něhož se můžete vydat na pěknou procházku kolem přístavišť s jedinečnými výhledy na kotvící a projíždějící lodě. Z bývalého rybářského přístavu vznikl totiž přístav jachetní a díky tomu se město těší velké pozornosti. Asi pět minut od nádraží se nachází přístaviště lodí, jež vyrážejí kolem pobřeží až do Medembliku, Stavorenu a Urku. Letní výlet lodí rozhodně stojí za to. Přístav zdobí také 14 metrů vysoký maják, který byl v provozu v letech 1888 až 1932. Dodnes je na něm však umístěno aktivní světlo.

Kromě malebného přístavu, přitahuje Enkhuizen  návštěvníky skvělým Zuiderzeemuseem, které se skládá ze dvou částí – budovy vlastního muzea (Binnenmuseum) a skanzenu s přístavem Východoindické společnosti VOC (Buitenmuseum). Binnenmuseum popisuje historii nebezpečného Zuiderského moře, od nejstarších dob až po jeho zkrocení a přeměny ve sladkovodní jezero. Tak se stalo po výstavbě uzávěrové hráze roku 1932. Zajímavě je zdokumentována také historie mocné VOC a tehdy významného velrybářství. Ve velké hale je vystaveno 14 historických plavidel. 

Na nábřeží si můžete prohlédnout historický přístav VOC, tak jak vypadal v dobách své největší slávy. Jeho nejpřitažlivější částí je skanzen umístěný za přístavem, který ukazuje idealizovanou podobu starého městečka na pobřeží Zuiderského moře. Právě sem byly přemístěny desítky těch nejcennějších historických budov pocházejících z různých míst zdejšího pobřeží. Jejich celkový počet se vyšplhal na 130. Řada z budov se návštěvníkům představuje v živé expozici se zaměřením na dobu od roku 1880 do roku 1932. V udírně ryb se opravdu udí ryby, které návštěvníci mohou ochutnat. V plachtařské dílně i dnes řemeslníci vyrábějí opravdové plachty. Větrný mlýn čerpá vodu. Ve skanzenu se pohybuje řada zaměstnanců oděných do dávných krojů. Obdivovat zde můžete také krásné průčelí starobylé lékárny, na kterém jsou patrné pestrobarevné hlavičky komických „zevlounů“.

- jap -

Předchozí čláky z Nizozemí
Deventer - středověké centrum obchodu 
Gouda - symbol Holandska 
Větrem bičovaný Scheveningen 
Kampen 
Zwolle 

Článek byl zobrazen 6 734 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko