Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Gouda - symbol Holandska

Když se řekne Gouda, většina z nás si vybaví chutný, kvalitní a krásně žlutý sýr. Málokdo však ví, že byl pojmenován po jihoholandském městě Gouda ležícím na soutoku řek Hollandse Ijsel a Gouwe, které získalo městská práva už roku 1272. Tradice výroby sýra má v tomto původně kupeckém městě dlouholetou tradici.

Gouda, v níž dnes žije okolo 70 tisíc obyvatel, se nachází na půl cesty mezi Rotterdamem a Utrechtem. Toto úhledné a stále vzkvétající město přitahuje návštěvníky množstvím dochovaných památek, poklidnou atmosférou i gurmánskými zážitky. Středem starého města, které je ze všech stran obklopeno grachtem, je náměstí Markt oplývající nevšední krásou. V uličkách starého města můžete najít keramické dílny i největší svíčkárnu v zemi. 

Gouda - holandské město

Náměstí dominuje gotická radnice Stadhuis, která pochází z poloviny 15. století a je tak jednou z nejstarších v celém Nizozemsku. V roce 1697 prošla kompletní rekonstrukcí. Stavbu nelze přehlédnout, je totiž doplněna červeně a bíle malovanými okenicemi, což působí velmi malebně. Nad vchodem do radnice si můžete všimnout latinského nápisu „Audite et alteram partem – anno 1603“, což znamená „Budiž slyšena i druhá strana – roku 1603“. Nápis tak odkazuje na zásady starého římského práva, podle něhož by mělo docházet k nestrannému posuzování sporů. Věta je památkou na dobu, kdy byla radnice sídlem justičních tribunálů. 

Gouda - nizozemské město

Na východní straně radnice se napravo od vchodu nachází malý roztomilý orloj, jehož cinkající zvonkohra navazuje na zvuk zvonkohry z věže kostela sv. Jana Křtitele (Sint Janskerk), který se nachází v rohu náměstí Markt. Je jedním z nejvýznamnějších chrámů v celém Nizozemsku. Pochází z roku 1485, ale v roce 1552 ho potkalo neštěstí v podobě požáru. Tehdy s výjimkou zdí lehl kompletně celý popelem. Naštěstí byl v letech 1555 až 1604 znovu vystavěn a byla mu dodána nádherná barevná okna. Kostel sv. Jana Křtitele byl původně katolický a tato pozoruhodná okna byla financována z darů bohatých katolických pánů. Jedním ze sponzorů byl také španělský král Filip II.

Holandsko - gouda

Přestože nakonec v roce 1573 přešel kostel do rukou protestantů, ani ti se neodvážili krásné vitráže zničit. Nepřiměl je k tomu ani velký odpor k obrazům a figurální výzdobě. Stal se pravý opak, až do vypuknutí náboženských válek v první polovině 17. století, protestanti do kostela doplňovali ještě další vitráže. Dnes je v kostele sv. Jana Křtitele celkem 70 vitráží, z nichž některé vznikly až po druhé světové válce. Jednou z nich je například vitráž „Osvobození“ situovaná v jižní boční lodi pod varhanami. Aby byla tato krásná a nenahraditelná okna ochráněna před rozbitím, byla přes ně v letech 1984 až 1989 nainstalována okna další – nerozbitná. 

holandská Gouda city

Kostel sv. Jana Křtitele se může pochlubit střední lodí o výšce 123 metrů, která je navíc nejdelší v zemi. Dlažbu kostela pokrývají náhrobní kameny. Poslední uložení do hrobu se zde konalo v roce 1832. Až na krásná zdobná okna působí kostelní interiér velmi skromně, jak je pro protestantské chrámy typické. Za pozornost ovšem stojí varhany na kůru nad hlavním vchodem, které pochází z let 1732 – 1736. Zajímavá je rovněž kovaná mříž chóru z roku 1872. V sousedství kostela je v bývalém špitále svaté Kateřiny ze 14. století umístěno Městské muzeum (Stedelijk Muzeum), v němž jsou k vidění obrazy holandských mistrů a také staré oltářní obrazy.

Gouda - HolandskoHolandsko - Gouda

Za radnicí na severní straně náměstí je ukrytý pěkný dům městské váhy ze 17. století, před kterým se odjakživa každý čtvrtek dopoledne, od 10 do 12 hodin, konají tradiční sýrové trhy, které jsou velkou atrakcí pro turisty. Období konání trhů začíná v polovině června a trvá do konce srpna. Přestože zdejší trhy nejsou tak slavné jako ty alkmaarské, rozhodně stojí za to je navštívit. Čtvrteční dopoledne je zároveň dobou, kdy se v Goudě konají ještě trhy s jiným zbožím a nakoupit na nich můžete třeba rukodělné výrobky místních řemeslníků.

Gouda market ve městě Gouda

Nejznámější holandský sýr Gouda pocházející z tohoto města se vyrábí z kravského mléka. Má tvar plochého bochníku s tenkou žlutou kůrkou na povrchu, těsto je světle žluté a je poseto malými nepravidelnými dírkami. Konzistence i chuť sýra je různá v závislosti na období zralosti. Mladá Gouda je velmi jemná a postupným zráním se její chuť stává výraznější a plnější. Gouda se vyrábí v mnoha příchutích. K nejznámějším příchutím patří římský kmín a bylinky. Pravá Gouda obsahuje 48% tuku v sušině, existují však i nízkokalorické verze, které obsahují 20 a 30%. Bochníky těchto kvalitních lahodných tvrdých sýrů patří k typickým symbolům Holandska.

Gouda, Holandsko

Podívat se také můžete na webové stránky města Gouda

- jap -

Další čláky z Nizozemí:
Větrem bičovaný Scheveningen 
Kampen 
Zwolle 
Zoologická zahrada Apenheul 
Alkmaar

Článek byl zobrazen 15 916 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko