Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ostrov Texel - přírodní unikát

U severního pobřeží Nizozemska se kousek od pevniny rozkládá ostrůvek Texel, který je největším z ostrovů ležících ve Waddenzee. Je místem hojně vyhledávaným milovníky přírody, fotografy, ornitology a nadšenými „pozorovači“ ptáků z celé Evropy. Na Texelu však najdete také tulipány, větrné mlýny a stáda ovcí, což k Nizozemsku neodmyslitelně patří.

Na ostrov Texel, který má rozlohu 169 kilometrů čtverečních, pravidelně vyplouvají trajekty z přístavu Den Helder. Trajekty jezdí každý den a každou hodinu tam i zpět a cesta trvá asi 20 minut. Texel je ze všech nizozemských ostrovů tím nejnavštěvovanějším a během hlavní sezóny počet jeho obyvatel stoupne až desetinásobně. Trvale na ostrově žije okolo 15 tisíc obyvatel. Ostrov je opravdu malý, není problém jej křížem krážem celý projet asi za hodinu a půl. Správním střediskem Texelu je Den Burg, staré městečko, které zdobí řada malebných budov. Je protkáno křivolakými uličkami a obehnáno městskými hradbami.

Na ostrově je s každoročním návalem turistů počítáno, čeká zde na ně pestrá nabídka ubytovacích možností, včetně kempů a ubytoven, jejichž cena je o něco nižší než na pevnině. Texel je lemován krásnými písečnými plážemi, však ostrov samotný byl původně jen písečnou dunou vytvořenou větrem.  V určitou roční dobu a za příznivého počasí se při odlivu dá na Texel a některé z dalších ostrovů ve Waddenzee dojít pěšky, nebo lépe řečeno přebrodit. Nizozemci tuto činnost označují za sport a nazývají ji „Waddenlopen“, tedy něco jako chození po Wadském moři. Během těchto procházek je oblíbenou zábavou sbírání mušlí. Texel je od nizozemské pevniny vzdálen pouhých 5 kilometrů.

Texel je doslova přírodním unikátem. Rostou na něm jehličnaté lesy a je domovem pro mnoho stěhovaných ptáků.  Na ostrově o rozloze 24 krát 9 kilometrů žije na 300 druhů ptactva, ale také tuleni. Místní duny a bažiny byly vyhlášeny přírodní rezervací De Slufter. Celkem pod rezervaci spadá 450 hektarů solných bažin s řadou slanomilných rostlin a velkým hnízdištěm vodního ptactva. Pozorovat zde můžeme například tenkozobce opačné, vodouše rudonohé, kulíky písečné, ústřičníky velké, kolpíky bílé, bernešky tmavé, břehouše černoocasé a mnohé další.

Asi 2,5 km od pevniny a nedaleko západního pobřeží ostrova se v moři objevila písčina nazývaná Noorderhaaks nebo také Razende Bol, což v překladu znamená „Prudký balón“. Tato písčina se pozvolna přesouvá blíže k ostrovu. Nizozemské letectvo ji čas od času využívá pro cvičné střelby, ale jinak je přístupná. V jejím okolí se však vyskytují silné proudy, na které je třeba dávat dobrý pozor. Plavání i veslování v této oblasti je velmi nebezpečné.

Při pobytu na Texelu si jistě všimnete místních ochranářů přírody, kteří sledují chování návštěvníků a hlídají, jestli někdo nenarušuje hnízdění ptačích druhů nebo neničí přírodu. Se svými terénními vozy však nemohou být všude a tak jim pomáhá i místní veřejnost. Byla zřízena speciální telefonní linka, na které mohou obyvatelé nahlásit jakýkoliv problém. Každý obyvatel je tak ve skutečnosti zároveň strážcem svého ostrova.

Ostrov si velmi oblíbili také cyklisté, na které zde čekají příjemné a nenáročné terény. Kolo si zde můžete poměrně levně pronajmout. Postačí úplně to nejlevnější bez přehazovačky, protože ostrov má jen nepatrné výškové rozdíly. Nejvyšším bodem ostrova je Hoge Berg neboli Vysoká hora dosahující „úctyhodných“ 15 metrů nad mořem! Ostrov potěší každého milovníka typické nizozemské přírody, lány tulipánů, narcisů a hyacintů lemují téměř všechny silnice a dostat se přímo k nim není žádný problém. Na mnohých květinových polích můžete sledovat i zahradníky, jak odstraňují špatné kusy nebo květy barevné odrůdy, která se do záhonu zatoulala odjinud.

Na Texelu se nachází dva větrné mlýny, jeden je v městečku Oudeschild na východním pobřeží a slouží jako turistická atrakce, druhý je pak situován v blízkosti vesničky Oost. Ten však není běžným návštěvníkům přístupný, protože si z něj jeho majitel udělal něco jako rekreační chalupu. Je tedy v soukromém vlastnictví. Neodmyslitelnou součástí života nejen na Texelu, ale v celém Nizozemsku je chov ovcí. Na Texelu se pohybují početná stáda těchto zvířat, ovčí populace údajně činí cca 16 000 kusů a každé jaro se na ostrově narodí přibližně 20 000 jehňat. 

- jap - 

Předchozí čláky z Nizozemí
Zierikzee - město lidových slavností 
Enkhuizen - malebný přístav 
Deventer - středověké centrum obchodu 
Gouda - symbol Holandska 
Větrem bičovaný Scheveningen 

Článek byl zobrazen 13 010 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko