Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Proměny Utrechtu

Čtvrté největší nizozemské město Utrecht se rozkládá ve stejnojmenné provincii, která byla až do nedávna nejmenší provincií v zemi. Utrecht dnes přitahuje turisty nejen četnými historickými památkami, ale také svou pověstí nejzbožnějšího a nejintelektuálnějšího města v zemi.

Historie města se datuje až do roku 47 po Kristu, kdy zde byl Římany založen tábor, tzv. „trecht“.  V raném středověku se pak Utrecht stal duchovním a později i důležitým dopravním centrem země a to zejména díky své výhodné poloze na břehu řeky Rýn. V roce 1579 zde byla uzavřena Utrechtská unie, mezi jednotlivými provinciemi, která se stala základem nizozemské státnosti. Všech sedm provincií se tak mohlo společně bránit proti Španělům, kteří se snažili zemi ovládnout. Uzavřením Utrechtského míru v roce 1713 byly jejich snahy definitivně odvráceny.


Autor: Lambert

Dnes je Utrecht pozoruhodným správním a univerzitním městem, v jehož centru je možné si prohlédnout celou řadu architektonických skvostů. Staré město je obklopeno Stadsbuitengrachtem, což je bývalý obranný příkop, se kterým jsou propojeny dva grachty Oude Gracht a Nieuwe Gracht. Podél Nieuwe Grachtu se tyčí honosné měšťanské domy, které v minulosti obývali ti nejbohatší lidé města. Pro ty, kteří neměli takové štěstí a neoplývali bohatstvím, byl v roce 1651na konci tohoto grachtu postaven chudobinec, tzv. Agneterstraat.  Mezi těmito grachty se nachází nejstarší jádro města, které je turisticky velmi přitažlivé. Velmi vyhledávanou atrakcí je tak okružní jízda výletní lodí po grachtech. Na lodě můžete nastoupit u mostu Viebrug a pak se asi jednu hodinu kochat krásami starého města.

K významným stavbám Utrechtu patří kostely, které byly postaveny tak, aby dohromady tvořily symbol kříže. Na náměstí Domplein stojí gotická katedrála ze 13. století se 112 metrů vysokou věží, která je nejvyšší v Nizozemsku. Na věži je nainstalovaná zvonkohra a kostelní hodiny. Pokud byste chtěli vystoupat až nahoru, museli byste zdolat 465 schodů. V roce 1674 se při obrovském orkánu více než polovina katedrály zřítila, ale věž odolala a společně s východním chórem zůstala stát. Dodnes je tak mezi zbytkem chrámové lodě a zvonicí prázdná proluka. Mezi další kostely, které tvoří pomyslný kříž, patří kostel sv. Jana (Januskerk), kostel sv. Kateřiny (Catharijnekerk), kostel sv. Petra (Pieterskerk) a Buurkerk.

Ve středu Utrechtu sídlí největší nizozemská univerzita založená roku 1633, kterou navštěvuje kolem 59 tisíc studentů. Utrechtská univerzita patří mezi největší a nejrenomovanější v zemi. Univerzitu zdobí křížová chodba, krásná aula a rajský dvůr, který byl v minulosti přebudován na botanickou zahradu léčivých rostlin. Před palácem stojí vysoká socha Viléma Nasavského. Hned za univerzitou najdeme papežský palác (Paushuis), který nechal vybudovat papež Hadrián VI.


Autor: Lambert

Ve městě je možné navštívit přitažlivé Národní muzeum hracích hodin a orchestrionů, které Nizozemci doslova milují. Toto muzeum se specializuje na veškeré automatické hudební nástroje, od těch nejjednodušších hracích strojků, zpívajících slavíčků, přes flašinet, pianolu, zvonkohry až po ty největší orchestriony. Některé z nástrojů se mohou pyšnit také úctyhodným stářím, nejstarší kousky pochází z 15. století a jsou mimořádně cennými unikáty. Při prohlídce muzea se připravte na pořádný rámus, mnoho nástrojů je totiž v určitých intervalech v provozu. Milovníci umění jistě ocení muzeum Catharijneconvent, které je umístěno v bývalém klášteře z 15. století a ukrývá nejrozsáhlejší sbírky středověkého nizozemského umění v zemi.

V roce 2005 bylo po rozsáhlé rekonstrukci otevřeno také Muzeum železnic, které je nejvýznamnějším svého typu v Nizozemí. Vzniklo v roce 1927 a době 2. světové války bylo přinuceno uvolnit své prostory pro německou armádu. Bylo proto přemístěno do Amsterdamu a po válce se dlouho hledalo vhodné místo pro jeho umístění. Teprve v roce 1953 bylo znovu přemístěno do Utrechtu, do budovy bývalého nádraží Maliebaan z roku 1874. Tato budova byla následně prohlášena za národní památku. Dnes se v muzeu nachází sbírky související s železniční dopravou od jejího vzniku až po současnost. Nejpřitažlivější jsou jistě staré lokomotivy a vagony. Najdete tady také nejstarší originální parní lokomotivu SS 13, která byla do provozu uvedena v roce 1864 a sloužila až do roku 1932. K vidění je také replika slavné lokomotivy De Arend z roku 1839, salonní vůz královny Juliány z roku 1953 či slavný Orient Express z roku 1911.

Z architektonického hlediska je významný také dům architekta Rietvelda, který je dnes světovou kulturní památkou zapsanou na Seznamu světového dědictví UNESCO. Vznikl po první světové válce a byly na něm použity snad veškeré architektonické prvky, které byly v té době moderní. Rietveld tehdy nenavrhoval jen stavbu samotnou, ale také půdorys, nábytek, interiéry, světla i dveřní kliky. K modernějším částem města patří obchodní centrum Hooge Catarinje, které patří k největším v zemi. Vyrostlo na místě, kde původně stávaly bloky starých domů.

Utrecht se velmi rychle rozrůstá a moderní zástavba postupně obklopuje celé staré město. Buduje se zde snad největší obytné centrum v celém Nizozemsku – čtvrť Leidsche Rijn. Podle prognóz by se do roku 2015 měl zvýšit počet obyvatel z nynějších asi 300 tisíc na 323 tisíc.

- jap -

Další články z Nizozemí
Delft - kde vznikl fajáns
Romantický ostrov Aruba
Lodí po holandských kanálech
Amsterdam
Autem do Nizozemí

Článek byl zobrazen 7 229 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko