Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Autem do Nizozemí

Nizozemsko je pro turisty bezesporu zajímavou lokalitou, která se velmi odlišuje od ostatních evropských zemí. Tato rovinatá země se rozkládá v deltě obrovských řek a téměř polovina se jí nachází pod hladinou moře. Přesto nabízí jedinečné přírodní, kulturní i historické skvosty.

Občan České republiky potřebuje pro cestu do Nizozemska pouze platný cestovní pas nebo průkaz totožnosti. Stejně jako ostatní občané Evropské unie, máme právo se po zemi neomezeně pohybovat. Pokud se však chcete v Nizozemsku zdržet déle než 4 měsíce, musíte se jako cizinec zaregistrovat na místním úřadě. Do země je zakázáno dovážet zbraně, drogy a nekonzervované masné výrobky.

Na cestu do Nizozemska je dobré si pořídit dobrou silniční mapu, která vám usnadní orientaci. Pokud míříte do Amsterodamu, využijte trasu přes Plzeň, Rozvadov, Norimberk, Würzburg, Frankfurt nad Mohanem, Kolín nad Rýnem a Arnhem. Po dálnici A12 pak můžete dále pokračovat Haagu nebo po A20 do Rotterdamu. Od hraničního přechodu v Rozvadově je to do nizozemského hlavního města cca 790 km.

Před vycestováním do Nizozemska je dobré si zkontrolovat, zda máte automobil v dobrém technickém stavu. Je dobré s sebou mít Zelenou kartu, která potvrzuje zákonné pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla. K jejímu získání je zapotřebí technický průkaz a doklad o zaplacení odpovědnostního pojištění pro ČR, který vám zdarma vydá vaše pojišťovna. Řidič musí vlastnit platný český řidičský průkaz a auto mít označené nálepkou CZ. 

V Nizozemsku je hustá dopravní síť s kvalitními silnicemi, které jsou dobře udržovány. Je zde více než 2250 km dálnic a 116 500 km ostatních silnic. Mezinárodní dálnice jsou v zemi označeny písmenem E, národní dálnice písmenem A a ostatní silnice mají žlutý štítek s písmenem N. Na holandských dálnicích se neplatí mýtné. Kvůli hustému osídlení je v Nizozemsku poměrně komplikovaná komunikační síť a řidiči zde musí být velmi pozorní a mít dobrou orientaci.

Dopravní předpisy jsou v Holandsku stejné jako v jiných evropských zemích. Nejvyšší povolená rychlost na dálnici je 120 km/h, na hlavní silnici 100 km/h, na vedlejších je to 80 km/h a v obcích nesmíte překročit rychlost 50 km/h. Pokud tyto limity překročíte, čekají vás tvrdé finanční tresty. Pravidla silničního provozu a silniční značení jsou jinak stejná jako u nás. Pro návštěvníky zde neplatí zavedený bodový systém. Pokud dojde k dopravní nehodě, při které bylo způsobeno zranění nebo větší škoda, musí se volat policie.

V Holandsku je řidič považován za nezpůsobilého k řízení, pokud má v krvi více než 0,05% alkoholu. Jestliže má policejní hlídka podezření, že je řidič pod vlivem alkoholu, může provést dechovou zkoušku, případně odvézt řidiče na krevní testy. Pokud jste při řízení vozidla byli pod vlivem alkoholu, čeká vás vysoká pokuta. Mezi další bezpečností pravidla patří používání bezpečnostních pásů, děti do 3 let musí mít speciální autosedačku na zadních sedadlech, starší děti musejí mít vhodný bezpečnostní systém odpovídající jejich velikosti. Mezi povinné vybavení patří také varovný trojúhelník. Při zhoršené viditelnosti je povinné svícení, mlhovky povinné nejsou.

Do velkých měst se doporučuje nevjíždět a raději zaparkovat někde na předměstí. V centrech měst je parkování velmi obtížné a bývá také dost drahé. Levnější variantou parkování jsou velká podzemní parkoviště, kde za celodenní parkování zaplatíte kolem 20 eur, za hodinu 1 až 3,30 euro. Jestliže nezaplatíte parkovné, bude vám bez okolků nasazena botička, jejíž odstranění vás vyjde na 65 euro. Když za ni nezaplatíte do 24 hodin, bude vaše auto odtaženo a pro vás to bude znamenat další a mnohem větší finanční výdaje.

Návštěvníci ze zahraničí se mohou obrátit na turistické informační kanceláře ANWB a VVV, které mají sídla ve všech větších městech. Získáte zde všechny potřebné informace, můžete nakoupit mapy, publikace, suvenýry, vstupenky či jízdenky. Jediným jejich nedostatkem je, že nemají k dispozici žádné jednoduché plánky měst, pokud o ně máte zájem, musíte si většinou koupit drahé plánky v knihkupectví.

V Nizozemí je kempování velmi populární, proto se zde nachází kolem 2500 kempů. Jsou poměrně dobře vybaveny a najdeme je na všech turisticky atraktivních místech. Jsou situovány do krásné nedotčené přírody, ale také do blízkosti velkých měst. Kempy se rozdělují do klasifikace podle hvězdiček, čím vyšší počet hvězdiček kemp má, tím je lépe vybaven. Nejjednodušší je „natuurkampeerterrein“, kde máte možnost táboření ve vlastních stanech a k dispozici jsou vám jen toalety, umývárny a tekoucí voda. Na velkém prostoru si zde můžete rozložit stan nebo zaparkovat karavan, kdekoliv se vám zlíbí.

O něco lepší vybavení mají kempy označené „algemeen kamperterreinen“. Kromě toalet a umýváren nabízejí také možnost ubytování v místních už postavených stanech a také vaření ve společných kuchyních. Ceny za ubytování v kempech jsou velmi rozdílné, záleží na vybavení, poskytovaných službách a také ročním období. Obecně se dá říct, že 4 osoby se stanem, karavanem či autem zaplatí od 13,5 do 25 euro. Pro ubytování v kempu nepotřebujete žádné zvláštní dokumenty, jisté výhody však přináší mezinárodní kempinková karta CCI.

Existuje také 139 kempů, které provozuje organizace „Stichting Natuurkampeerterreinen“. Tyto kempy jsou spíše malé, poskytují nanejvýš 15 míst, ale k tomu, abyste v nich mohli být ubytováni, potřebujete vlastnit členskou kartu „Natuurkampeerkaart“. Bližší informace o těchto kempech najdete na www.natuurkampeerterreinen.nl. Dalšími organizacemi provozujícími kempy jsou například LKC, NIVON nebo VeKaBo, které kromě ubytování poskytují i vyšší služby, jako je snídaně apod. O jejich nabídce se dozvíte více na www.lkc.nl, www.nivon.nl a také www.vekabo.nl.

Volné táboření mimo místa k tomu určená je v Holandsku zakázáno. Nesmí se ani přenocovat v autě na parkovišti nebo odpočívadle, mohli byste dostat vysokou pokutu. Jedinou výjimkou jsou parkovací místa určená pro kempinkové vozy. Taková místa jsou označena zvláštními značkami a můžete na nich strávit noc.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 33 391 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko