Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Eurovíkendy: Amsterdam – co si nenechat ujít při návštěvě Amsterdamu

Amsterdam, hlavní město rovinatého Nizozemska, patří k nejkouzelnějším městům na světě. Tato malebná metropole, kterou protíná řeka Amstel, se díky mnoha unikátním památkám a jedinečné kosmopolitní atmosféře řadí mezi nejnavštěvovanější evropské destinace v rámci eurovíkendů. Díky svým kanálům je často Amsterdam přirovnáván k italským Benátkám.

Kanály, které Amsterdam protínají, dodávají městu originální tvář. Byly budovány v 17. století a jejich celková délka dnes činí kolem 80 km. Metropole je dnes 160 kanály, kterým se zde říká grachty, rozdělena na 90 ostrovů. Přes kanály se klene na 1400 mostů a lávek. Kanály jsou již neodmyslitelnou součástí Amsterdamu a plavba v lodičkách po nich je velkou turistickou atrakcí a romantickým zážitkem. Během plavby se lidé mohou kochat krásnými stavbami, historickými domy i alejemi stromů.

Amsterdam

Kanály však nejsou tím jediným, za čím do Amsterdamu každoročně míří statisíce turistů. Ulice města ukrývají četná muzea s uměleckými díly světových velikánů. Lidé však milují také zdejší rušný noční život i pohodovou atmosféru. Amsterdam je hustě osídlené finanční a kulturní centrum Nizozemska, žije v něm okolo 800 tisíc obyvatel. I přes velkou hustotu osídlení je město plné zeleně a návštěvník si může odpočinout v několika parcích přímo v centru. Díky tomu, že většina obyvatel využívá k přepravě po městě kola, patří Amsterdam mezi hlavní města s nejmenším znečištěním ovzduší. Také turisté mohou využít půjčoven kol a seznámit se s hlavními památkami města během příjemných vyjížděk. Přestože jde o hlavní a největší město v zemi, nesídlí zde parlament ani vláda.

Amsterdam

Historie města se datuje cca do roku 1000 po Kristu, první písemná zmínka však pochází z druhé poloviny 13. století. V období středověku byly na březích řeky Amstel vybudovány ochranné hráze, kterým se říkalo „damy“ a měly chránit město před případnými povodněmi. Podle těchto hrází bylo město nakonec pojmenováno, i když první název zněl Amstel Dam. Později došlo k přejmenování města na současný Amsterdam. Za zlatou éru metropole je považováno 17. století, kdy zde vyrostlo mnoho budov a zajímavých památek. V šedesátých letech 20. století se Amsterdam stal centrem „dětí květin“ a alternativního životního stylu.

Amsterdam

Dnes je oblíbenou turistickou lokalitou, návštěvníci sem přijíždějí nejen za památkami, ale také za návštěvou coffeeshopů, proslulých zařízení, ve kterých nizozemské úřady tolerují prodej a konzumaci lehkých drog, nebo aby na vlastní oči viděli slavnou čtvrť červených luceren. Ta se v minulosti nechvalně proslavila jako centrum prostituce a drog, dnes je plná sexshopů a ve výlohách jsou místo zboží polonahé dívky. Amsterdam je známý také jako město diamantů, vynechat návštěvu zdejších brusíren by byla obrovská škoda. Nejznámější brusírnou je Koninklijke Asscher Diamant Maatschappij, která brousila největší nalezené diamanty na světě. Ty byly následně určeny pro britskou královskou rodinu.

Amsterdam

Středem historické části města je náměstí Dam obklopené honosnými správními budovami. Dominantní stavbou je však Královský palác ze 17. století, který je oficiálním sídlem nizozemského krále. Na náměstí stojí i Nový kostel, v němž byli vždy korunováni nizozemští králové a královny. Po druhé světové válce byl na náměstí vztyčen Národní památník. Během procházky po pěší zóně narazíte na Dvůr bekyní, který v minulosti sloužil jako prostory pro ženský klášter. Dvůr je lemován asi čtyřiceti domy a celý komplex pocházející z poloviny 14. století je skvělou ukázkou nizozemské architektury.

Amsterdam

Amsterdam potěší všechny milovníky umění. Ti v něm totiž najdou spoustu věhlasných muzeí a galerií, které vystavují vzácná světová díla. Za návštěvu jistě stojí Rijksmuseum, které je největším a nejnavštěvovanějším muzeem v Nizozemí. Jsou v něm k vidění obrazy slavných nizozemských mistrů, dokonce je zde vystaven i slavný Rembrandtův obraz Noční hlídka. Vynechat byste v Amsterodamu neměli ani další významné muzeum - muzeum Vincenta van Gogha vystavující asi 200 maleb a 500 kreseb tohoto velikána. Na vlastní oči si můžete prohlédnout slavné Slunečnice, Cypřiše, Pokoj v Arles, portréty Dr. Gacheta, otce Tanguye nebo jeho četné autoportréty.

K návštěvě láká ještě celá řada dalších atraktivních muzeí, jako je kupříkladu Amsterdamské historické muzeum, Městské muzeum moderního umění, Námořní muzeum, nebo Muzeum Madame Tussaud´s. Mladá generace jistě nevynechá prohlídku velice oblíbeného Muzea hašiše a marihuany.

Amsterdam

K nejtypičtějším stavbám Amsterdamu patří staré, ale stále velmi krásné měšťanské domy. Hojně navštěvovaný je rovněž měšťanský palác z konce 18. století. Každý z návštěvníků chce také vidět nejužší dům v zemi a možná i v celé Evropě. Stojí nedaleko Hlavního nádraží na grachtu Singel a jeho fasáda je široká sotva několik metrů.

Jakmile budete mít dost poznávání památek, můžete se vydat na prohlídku místní zoologické a botanické zahrady. Zajímavé je také místní středisko vědy a techniky sídlící v budově s názvem NEMO. Pokud se budete chtít trochu uvolnit a užít si zábavy, zavítejte na náměstí Leidseplein, které lemováno restauracemi, bary, coffeeshopy a četnými nočními podniky. Najdete tu také dva největší hudební kluby – Melkweg a Paradiso, v nichž zábava nikdy nekončí a vy tak můžete ochutnat tu pravou atmosféru kosmopolitního a živého Amsterdamu.

- jap - 

Další tipy na eurovíkendy: 
Londýn – co si nenechat ujít při návštěvě Londýna
Istanbul – co si nenechat ujít při návštěvě Istanbulu
Benátky – co si nenechat ujít při návštěvě Benátek 
Budapešť – co si nenechat ujít při návštěvě Budapešti
Řím – co si nenechat ujít při návštěvě Říma
Paříž – co si nenechat ujít při návštěvě Paříže 
Madrid – co si nenechat ujít při návštěvě Madridu 
Athény – co si nenechat ujít při návštěvě Athén

Článek byl zobrazen 14 733 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko