Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Leeuwarden – rodiště Mata Hari

Na severu Nizozemska se v provincii Friesland (Frísko) rozkládá téměř stotisícové město Leeuwarden, které je hlavním městem, správním střediskem a důležitým dopravním uzlem této provincie. I když zde v posledních letech dochází k výstavbě mnoha moderních budov, staré centrum města je stále velkým turistickým lákadlem.

Historické centrum Leeuwardenu je obklopeno grachtem ve tvaru hvězdy, který původně sloužil jako vodní příkop, měl tedy funkci obranného prvku města. Leeuwarden byl po 250 let, tedy až do poloviny 18. století, sídlem fríské větve hrabat z Nassau. Z období jejich nadvlády nad městem se dochovalo několik stavebních památek a také zahrady Prinsentuin, Stadpark a Stadhouderlijk Hop.

Město se může pochlubit několika slavnými rodáky. V Leeuwardenu se v roce 1877 narodila například slavná špionka Margaretha Gertruida Zelle-MacLeodová, známá spíše pod jménem Mata Hari. Tato poněkud exhibicionistická tanečnice se během 1. světové války stala placenou agentkou říšské tajné služby. Bohužel nevěděla, co tato funkce obnáší a svým vyzvědačstvím si neuváženě zahrávala se životem. Nedocenila následky svých činů, což v roce 1917 vedlo k její popravě. Mata Hari byla ve Francii za velezradu odsouzena k trestu smrti, dne 15. října roku 1917 byla popravena zastřelením popravčí četou na vojenském cvičišti u Vincenneského lesíka.

divadlo De Harmonie v centru města Leewardenu
Foto: divadlo De Harmonie v centru města

Město Leeuwarden postavilo Mata Hari malou sochu, která se nachází na mostě vedoucím přes gracht na rohu ulic Korfmakerstraat a Over de Kelder. Další zajímavou sochou, která zdobí město, je socha slavné fríské krávy. Socha je symbolem věhlasného plemene odolného skotu, jehož chov založil slávu holandského mléka a mléčných výrobků. Socha má nápis „Us mem“, což znamená „Naše matka“. To však působí ve městě velmi komicky, protože o několik ulic dál byla vztyčena socha oblíbeného starosty Leeuwardenu, která nese nápis „Náš otec“.

Leeuwarden, náměstí

Při procházce městem se na řadě míst můžete setkat s verši fríských básníků, které jsou vyryté v dlažbě, na chodnících z mramorových desek. Jde především o verše Jana Jacoba Slauerhoffa a Baukje Wysmana. Na náměstí za Zuidergrachtem stojí pěkná justiční budova s mohutnými sloupy. Středem starého centra je pak náměstí, kterému dominuje honosná budova městské váhy, v níž dnes sídlí vyhlášené restaurace a kavárny.

Leeuwarden
Foto: Leeuwarden

Za návštěvu rozhodně stojí Národní muzeum keramiky situované v paláci z 18. století, který je bývalým sídlem Marie Louisy, princezny Hessensko-Kasselské z Oranžského rodu. V muzeu jsou vystaveny sbírky keramiky a porcelánu pocházející z různých koutů Evropy. Obzvláště ceněná je sbírka nizozemské secesní keramiky, ale mimořádná pozornost je věnována také keramice fríské. V tomto muzeu v Leeuwardenu je vystavena také sbírka asijského porcelánu, která patří mezi čtyři největší kolekce tohoto druhu v celém Nizozemsku. Unikátní je rovněž sbírka keramiky pocházející z islámských zemí. Návštěva tohoto muzea jistě potěší každého, komu je umění keramiky a porcelánu blízké. Hosté si odnášejí cenné dojmy a poznatky.

Leeuwarden, ZOO

Nedaleko Leeuwardenu se nachází vesnice Kleine Wielen, v jejíž blízkosti se rozkládá přírodní a rekreační park. V tomto parku je možné navštívit hezkou zoologickou zahradu, která se od těch ostatních odlišuje především svým tematickým zaměřením. Největší nával návštěvníků bývá vždy u expozice vyder. Ve vydřím parku Agualutra můžete sledovat tyto savce nejen při dovádění na suchu, ale díky prosklenému tunelu také během hrátek pod vodou. V ZOO jsou však zajímavé také expozice tučňáků, norků, fretek, bobrů, čápů a dalších zvířat, které můžete vidět v jejich přirozeném prostředí.

- jap -

Článek byl zobrazen 5 957 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko