Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Romantický ostrov Aruba

Jeden z trojice tzv. ABC ostrovů - Aruba, Bonaire, Curaçao – patří k souostroví Nizozemské Antily a leží jen malý kousek od pobřeží Venezuely. Ostrov o délce 30 km a šířce 9 km má ideální klimatické podmínky. Suché tropické klima je velmi přívětivé. Aruba leží v tropickém pásmu, ale stranou od tropických bouří a hurikánů.

Průměrná teplota vzduchu je po celý rok velmi stabilní a pohybuje se kolem 28°C. Arubané hrdě prohlašují, že mají jen jedno roční období – celoroční slunečné léto. Na Arubě se setkáte s dlouhými plážemi s jemným bílým pískem, blankytně modrým mořem, vysokou úrovní služeb, širokou nabídkou výletů, sportovních aktivit i pestrým nočním životem.

Moře je zde neuvěřitelně krásné, na plážích jsou k dispozici skvělé podmínky pro všechny druhy vodních sportů od šlapacích vodních kol, přes vodní skútry až po šnorchlování a potápění. Milovníky potápění nadchnou vraky lodí z druhé světové války, ke kterým se mohou sami vypravit. A jsou místa, kde můžete z písku na plážích vlastnoručně vytáhnout krásné velké mušle. Aruba disponuje díky větru, který tu neustále vane, fantastickými možnostmi  windsurfingu, nejoblíbenějším cílem vyznavačů tohoto druhu vodního sportu je Fisherman´s Hut severně od Palm Beach.

Věhlasná a vyhledávaná jsou místní profesionální golfová hřiště. Ostrov nabízí dvě golfová hřiště (18jamkové profesionální hřiště Tierra del Sol a 9jamkové hřiště Aruba Golf Course), dětské minigolfové hřiště, racquetballové kurty a bowling. K dispozici jsou také půjčovny aut s oblíbenými džípy. Těm, kdo si chtějí svou dovolenou na Arubě skutečně vychutnat se vším všudy, doporučujeme pronájem jachty, kterou lze objevovat pobřeží ostrova a během četných zastávek se potom potápět, koupat či šnorchlovat.

Sportovní nadšenci si také mohou pronajmout vodní lyže nebo parasail. Najdete zde turistické a cyklistické stezky, ale i stezky vhodné pro vyjížďky na koních. Místní ranče organizují polodenní výlety, jejichž trasy vedou po venkovských cestách a podél pobřeží. Seznámíte se s jedinečnou krajinou tvořenou písečnými dunami a pouštními pláněmi s kaktusy. Jedinou tržní plodinou, která se na ostrově pěstuje, je aloe, jejíž výtažky se používají převážně v kosmetice a farmaceutickém průmyslu.

Přestože ostrov je podřízen turistům, pro které jsou vybudována luxusní letoviska, na severu ostrova a ve vnitrozemí se najdou místa dosud nedotčená civilizací s nádhernými přírodními scenériemi, členitými horami, kde se pasou stáda divokých koz. Hlavními zástupci vegetace jsou různé druhy kaktusů, rostoucí mezi zajímavými kamenitými formacemi, a hlavně stromy Watapana, zvané také Divi-Divi, které pravidelné větry vanoucí z východu na západ učesaly tak, že jsou skvělým kompasem ukazujícím směr k západnímu pobřeží.

Aruba se může pochlubit skutečně nejkrásnějšími plážemi na Nizozemských Antilách a v této části Karibiku vůbec. Na těch nejlepších plážích jsou také největší hotelové resorty – leží na severozápad od hlavního města Oranjestadu a patří mezi ně Druif Beach, Palm Beach a Eagle Beach. Noční život se soustřeďuje do místních kasin, kde si můžete nejen zahrát, ale i shlédnout živé představení.

Na závětrné straně ostrova podél útesů najdou svá oblíbená místa potápěči, viditelnost je až do hloubky 30 m a lze se kochat bohatým podmořským životem, i když podél  sousedních ostrovů Bonaire a Curaçao jsou tyto možnosti ještě lepší. Oblíbeným cílem potápěčů jsou vraky německého letounu a tankeru, obojí na pobřeží Malmok.

Oranjestad je barevné hlavní městečko ostrova plné butiků, barů a budov postavených v tzv. holandském koloniálním slohu. Návštěvníci zde můžou navštívit zdejší muzea - archeologické (historie Arawaků), numismatické (mince moderní i historické) a Museo Arubano umístěné v opravené pevnosti Fort Zoutman.

Dalším místem, které určitě nepřehlédnete je vulkanický kužel Hooiberg (kupka sena) - je ho opravdu vidět z téměř každého místa na ostrově. Na jeho vrchol jsou vytesány schody a z vrcholku je nádherný pohled na celý ostrov. Severně od Hooibergu se nachází Casibari - oblast obrovských kaktusů a bizarních zvětralých dioritových balvanů.

Určitě navštivte Arikok National Park. Najdete zde různé historické zajímavosti - indiánskými petroglyfy počínaje, bývalou holandskou plantáží a opuštěným zlatým dolem konče. Parku také patří nejvyšší hora ostrova - Mount Jamanota a jeskyně Guadirikiri Caves.

Historicky byla Aruba součástí Holandských Antil, federace 6 ostrovů, zahrnujících ještě Bonaire, Curacao, St. Maarten, St. Eustatius a Saba, které tvořily karibskou část Nizozemského království. Od roku 1986 má Aruba zvláštní status v rámci království, které dnes tvoří Holandsko, Holandské Antily a právě Aruba a kromě oblastí obrany a zahraničních věcí si své záležitosti spravuje zcela samostatně.

Obyvatelstvo ostrova se skládá z potomků Afričanů, Evropanů a Asiatů. Úředním jazykem je holandština, ale rozšířen je španělský kreolský jazyk „papiamento“, který se vyvinul z portugalštiny, španělštiny, holandštiny s africkými, anglickými a francouzskými vlivy.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 5 462 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko