Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Fríské ostrovy – turistický ráj Severního moře

Jako Fríské ostrovy je označován řetězec malých ostrůvků ležících v Severním moři při pobřeží Nizozemska, Německa a Dánska. Část ostrovů, která připadá Nizozemsku, se nazývá Západofríské ostrovy, neboli Waddennelanden a patří k nejvyhledávanějším turistickým destinacím.

Pro pobřežní oblasti Nizozemska jsou typické prolákliny mělkých přílivových plošin. Tyto plošiny se nazývají „watty“ a je pro ně typické, že jsou s přílivem zaplavovány a s odlivem obnažovány. Jižní pobřeží ostrovů směrem k pevnině tvoří rozsáhlý pobřežní „watt“ zvaný Waddenzee. Toto moře je naprosto unikátní tím, že je z převážné části tvořeno mělčinami, které se pravidelně co 6 hodin vynořují nebo zaplavují. Zdejší krajina je od ostatních částí Nizozemí naprosto odlišná. Ostrůvky vznikly tak, že se v oblasti pobřežních mělčin po mnoho staletí ukládaly písečné duny, které se postupně více a více vynořovaly z moře. Celkem je jich šest, ale jen čtyři z nich jsou obydlené. Turisticky nejpřitažlivější jsou dva největší ostrovy Terschelling a Ameland, kam pravidelně míří trajekty z pevniny. O něco menší jsou pak Vlieland, Schiermonnikoog a neobydlené Richel a Engelsmanplaat. Pás ostrovů je zakončen ostrovem Texel, ten už však administrativně patří k provincii Noord – Holland.


Autor: Bert Kommerij

Turisté jsou na Fríské ostrovy přitahováni jejich specifickou kulturou, přírodou a nádhernými dlouhými písečnými plážemi. Je zde proto možné strávit doslova ideální dovolenou. Oproti pevnině je zde daleko levnější ubytování, klid a pohoda v každém ročním období. Na své si zde přijdou jak milovníci pasivního odpočinku, tak i aktivní turisté, pro které jsou zde připraveny kilometry cyklistických i turistických stezek protínajících rozmanitou krajinu. Ostrovy jsou tak každým rokem více navštěvované, mnoho lidí sem dojíždí třeba jen na krátkodobé dovolené či víkendy.

Ostrovy se staly útočištěm pro mnoho druhů volně žijících živočichů. Zajímavé je pozorovat množství mořských i brodivých ptáků, jako je například rybák dlouhoocasý, který sem přilétá hnízdit až z Antarktidy. Na rytmus přílivu a odlivu si zvykly i dva druhy tuleňů, za kterými je možné se lodí vypravit. Odliv pro ně znamená odpočinek, zatímco s přílivem se vydávají na lov ryb, aby nakrmili sebe i své potomky odchovávané na pevnině. Pláže jsou doslova posety tisíci lasturami, které se zde objeví vždy při odlivu. Srdcovky jsou dokonce tak hojné, že se sbírají strojově a vyváží.

Severní pobřeží ostrovů lemují písečné pahorky dun, které ochraňují vnitrozemí před bouřlivým mořem. Duny jsou porostlé slanomilnou trávou a mnoha dalšími chráněnými rostlinami. Na mnohé z dun je dokonce zakázán přístup. Na ostrovy se dostanete pravidelnými trajektovými linkami, které jezdí nejméně jednou za dvě hodiny. Za odlivu je však doprava o něco náročnější, loď musí kličkovat po úzké vymezené trase jednoho z hlubších kanálů, aby nezapadla do písečného dna. Když je špatné počasí nebo mlha, je navigace poměrně dosti náročná. Lodě mají proto v podpalubí speciální měřič, který udává polohu lodi, hloubku vody a další potřebné informace.


Autor: Bert Kommerij

Snad nejoblíbenější ze všech Fríských ostrovů je Ameland, který láká návštěvníky především pestrou ostrovní flórou a faunou. Pro svou jedinečnou krajinu bývá někdy také nazýván „diamantem mezi Frískými ostrovy“.  Ostrov je celoročně dostupný, ale v zájmu zachování jeho krásné přírody je zde zakázáno používat motorové dopravní prostředky. Ameland je 25 km dlouhý a 4km široký a žije na něm okolo 3500 obyvatel. Najdeme na něm čtyři malebné vesničky, z nichž nejnavštěvovanější je Nes. Byla založena v 17. století, pyšní se domky se starobylými fasádami, které jsou dnes chráněné a dobře udržované. V městečku se nachází malé muzeum, které seznámí návštěvníky s dnes již zaniklou rybářskou tradicí. V blízkosti Nesu stojí dodnes funkční mlýn z roku 1880, kde se mele mouka pro vyhlášený amelandský chléb.

Zajímavá jsou rovněž městečka Hollum a Ballum, ve kterých si budete připadat, jako by se v nich zastavil čas. Přesto i sem už dorazila moderní civilizace v podobě obchodů a restaurací s útulnými terasami. Dominantou Ballumu je kostel z roku 1678, zatímco Hollumu vévodí červeno-bílý maják, který se stal symbolem celého ostrova. Od majáku vede v délce asi 15 km cesta podél písečných pláží lákajících k odpočinku. Na opačné straně ostrova se rozkládá chráněná přírodní oblast, kam je však kvůli její ochraně vstup zakázán. Ekologové se také snaží ze všech sil zabránit těžbě zemního plynu, která zde již po mnoho let probíhá. Jeho bohatá naleziště jsou velkým zdrojem příjmů země, ale těžba narušuje zdejší divokou přírodu.

Na druhém největším ostrově Terschelling se rozkládá hned šest přírodních rezervací, které jsou domovem pro početné kolonie ptáků a porostlé jsou sladkovodní vegetací. Nejznámější rezervací je Boschplaat. Břehy kolem ostrova jsou velmi zrádné, o čemž svědčí několik lodí, které zde v minulosti ztroskotaly a dodnes jsou ukryté pod hladinou moře. Hlavním městem ostrova je West-Terschelling, kde můžete navštívit Terschelling Museum´t Behouden Huys seznamující turisty s historií ostrova. Dalšími většími městy jsou Hoorn a Oosteren.

Obydlený je také ostrov Vlieland, na který je možné se dostat pravidelnou lodní linkou z Harlingenu za asi hodinu a půl. I když se to nezdá, v minulosti byl tento ostrov značně izolován, protože se na něm nacházel a ještě také nachází cvičný vojenský prostor. Tento prostor byl utvořen z písečné lavice Vliehors, další písečné duny lemují pobřeží ostrova.
Borové lesíky a vřesoviště utváří celkově zajímavý ekosystém, který nebyl dotčen civilizací. Stejně tak jako na Amelandu, i zde platí zákaz používat motorové dopravní prostředky. Kromě krásné přírody najdete na Vlielandu také historické památky, jako je například kostel z počátku 17. století, který zdobí vyřezávaná kazatelna a pěkné kovotepecké práce. Interiér kostela zdobí navíc také 5 hodnotných lustrů a varhany z 18. století.

Schiermonnikoog je ze všech pěti ostrovů nejmenší a jeho název by se dal přeložit jako „šedý mnich“. Podél jeho severního pobřeží se táhne 16 km dlouhá písečná pláž, která je vyhledávaným cílem turistů. Na své si zde však přijdou také ornitologové, kteří sem jezdí pozorovat hnízdící ptáky. Na Schiermonnikoogu se rozkládá přírodní rezervace Kobbeduinen, která je však přístupná pouze v doprovodu průvodce a navíc jen v letních měsících.

- jap -

Předchozí článek z Nizozemí - Proměny Utrechtu

Článek byl zobrazen 18 758 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko