Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Madurodam – miniaturní Nizozemsko

Jednou z mimořádně zajímavých atrakcí města Den Haag je Madurodam, což je park se zmenšeninami slavných pamětihodností a pozoruhodností celého Nizozemského království. Jak hlásá reklamní slogan, můžete zde poznat celé Holandsko v jediném městě. Na ploše 62 626 metrů čtverečních jsou k vidění známé stavby v poměru 1:25.

Toto miniaturní město bylo založeno v roce 1952 na památku nizozemského podporučíka George Madurodama, který v roce 1945 zahynul v koncentračním táboře Dachau. Ke slavnostnímu otevření městečka došlo 2. července roku 1952 a jeho první starostkou se stala tehdy čtrnáctiletá princezna Beatrix. Původně byl Madurodam pouhou výstavkou modelů nizozemské architektury. V té době ještě nikdo netušil, že se z něj za půl století stane jedna z nejnavštěvovanějších atrakcí v celé zemi. Od doby svého vzniku v roce 1952 se rozloha Madurodamu již trojnásobně zvětšila.

Madurodam

Parkový areál je situován v klidném prostředí Scheveningenu, který je lázeňským předměstím Haagu. I když původním plánem bylo pouze zdokumentovat nizozemské historické stavební památky a přetvořit je do zmenšenin ze dřeva v poměru 1:25, postupně se myšlenka rozšířila a Madurodam se stal místem dokumentujícím celý život v Nizozemsku. Nenajdete zde proto jen historicky významné stavby, ale také moderní budovy, modely letadel na letišti Schiphol, hlavní dálniční tahy, po nichž jezdí autíčka i rozlehlá květinová pole. Návštěvníci mohou také pozorovat požární loď předvádějící hašení požáru, čluny plující po grachtech, před nimiž se zvedají mosty, točící se větrné elektrárny, vodní kanály i zdymadla, zkrátka vše, co je pro Nizozemsko tak typické. Veškerý zisk ze vstupného je odevzdáván ve prospěch dětských charitativních organizací.

Madurodam

V současné době tvoří Madurodam 1148 věrných modelů budov, nejvíce zastoupeny jsou stavby z Amsterodamu, Rotterdamu, Den Haagu a Utrechtu. Dále je zde 27 mostů, 2389 autíček stojících na ulicích nebo silnicích, dalších 60 skutečně jezdících autíček, 58 modelů lodí a 32 letadel. V neustálém pohybu je také 18 vlakových souprav. Dvanáct z nich jezdí po jedné hlavní trati a dalších šest po tratích vedlejších. Dohromady zde byly položeny 4 kilometry kolejniček. Veškeré modely vlaků jsou přesnými kopiemi souprav, které po nizozemské železnici v minulosti jezdily, nebo jezdí doteď. Aby toho nebylo málo, funguje zde také tramvajová trať se dvěma tramvajovými soupravami.

Madurodam

Návštěvníci Madurodamu obdivují nejen modely staveb a pohyblivé dopravní prostředky, ale také zdejší zeleň. Bylo zde vysázeno téměř pět tisíc bonsají, které vytvářejí zahrady, parky a lesíky. Park dále zdobí na 30 tisíc květů nejrůznějších cibulových rostlin. Aby byl dojem normálně fungujícího města dokonalý, nechybí ani kolem 13 tisíc lidských postaviček, které byly nainstalovány do okolí budov. Osvětlení miniaturního městečka, kde si normální člověk připadá jako obr, zajišťuje více než 50 tisíc žárovek.

Madurodam

Park se neustále rozšiřuje a o výrobu nových modelů se starají madurodamské vlastní dílny. Každoročně přibude v areálu nějaký nový exponát. Kladen je zde velký důraz na údržbu, jelikož se modely staveb nachází pod otevřeným nebem, jsou celoročně vystaveny vlivům počasí. Trvanlivost jedné stavby je cca 30 let, proto musí být neustále opravovány a ošetřovány. Vyrobit novou budovu zabere někdy i více jak čtyři roky. V současnosti už se nepoužívá pouze dřevo, ale také kov nebo plastické materiály.

Madurodam

Aby se v Madurodamu cítili návštěvníci co nejlépe, je zde pro ně připraveno kvalitní zázemí, včetně restaurací, hygienických zařízení a podobně. Trasa obchůzky je vyznačena, při vstupu do Madurodamu obdrží každý návštěvník 32 stránkovou brožuru s popisem jednotlivých exponátů i řadou fotografií. K dispozici je dokonce i v češtině, což je velmi potěšující.

- jap -
Foto: madurodam.nl

Článek byl zobrazen 19 146 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko