Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zájezdy do Belgie a Holandska - země tulipánů a větrných mlýnů

Každým rokem se v měsíci dubnu a květnu vydáváme s klienty obdivovat rozkvetlé zahrady a parky Holandska. Pro zpestření se cestou zastavujeme také v Belgii. První zastávkou je vždy královské město Brusel, kde vedle královského paláce obdivujeme i katedrálu, galerii Sv. Umberta a Grand Platze, tedy hlavní náměstí obdélníkového tvaru obklopené cechovními domy ze 17. – 18. století.

O Bruselském Grand Platze místní říkají, že je to nejhezčí náměstí v Evropě. Nedaleko něj nejdeme světoznámou kašnu - sochu „Manneken Pis“ tedy čurajícího chlapečka, kterému panovníci z celého světa přivážejí tradičně darem národní kroje, ze kterých vzniklo celé muzeum. V parku nedaleko centra Bruselu stojí opravená a nablýskaná molekulární stavba Atomia – unikát své doby a pozůstatek Expa 1958. V roce 2006 prošlo Atomium kompletní rekonstrukcí. Stavba je 110 m vysoká, má 9 propojených 18-ti metrových koulí, prostředkem vede výtah až do vyhlídkové restaurace na samotném vrcholu. Jednotlivé koule jsou spojeny 3metry širokými chodbami. Atomium představuje model základní buňky krystalové mřížky železa zvětšený 165 miliardkrát. Stavbu navrhl inženýr André Waterkeyn.

zájezdy do Belgie a Holandska

Naše cesta pokračuje dále do Antverp, romantického města na břehu řeky Šeldy vlévající se do Severního moře. Antverpy jsou přístavem a zároveň druhým největším belgickým městem, místem, kde působil známý malíř Peter Paul Rubens a jejichž dominantou je gotická katedrála Panny Marie s překrásnou zvonkohrou na věži.

Další památkou, kterou není možné vynechat, je hrad Het Steen, postavený v 9. Století. Na hradě sídlil krutý vladař, který všem lidem neplatícím daně, nechal useknout ruku. Odtud pochází také název města Hand Verfen – „zahodit ruku“ = Antverpy.

Belgie má i další kouzelná města např. Gent nebo Bruggy, ale my spěcháme po rovinatých dálnicích do Holandska. Tato země je zcela jiná, než všechny ostatní z celé Evropy. Nachází se až 6 metrů pod úrovní mořské hladiny (nejvyšší vrchol má pouhých 500 metrů) a hlavně směrem na sever lidé neustále zápasí s mořem a musí denně přečerpávat vodu prosakující pískem zpět do moře. Toto bývalé mořské dno přeměňují Holanďané v úrodnou půdu tzv. poldry. Na těchto umělých polích se dnes mezi kanály a větrnými mlýny pase nesčetné množství ovcí, koz a koní. Svoji roli hraje i teplé podnebí ovlivněné Golfským proudem, protože i když jste na severu, příliš zimy si zde neužijete.

Více jak 800 let trval boj Holanďanů s mořem, než se podařilo vybudovat mohutné hráze, nahrnout písečné duny, vybudovat mořské elektrárny a zamezit tím katastrofám záplav v podobě průniku mořské vody do vnitrozemí. Říká se, že bůh stvořil člověka a ten zase Holandsko – Niederland. Lidé jsou zde nesmírně pracovití a budují houževnatě svoji zemi. Představují ji např. v miniaturním městečku Madurodam nedaleko Haagu. Vše je zde originálně vybudováno v poměru 1:25. V městečku si proto každý návštěvník připadá, jako obr. Vydáte-li se podél celého holandského pobřeží, najdete zde největší přístavy světa, Rotterdam a Amsterodam, vyrostla zde lázeňská a turistická města u moře jako Scheweningen, Noordwijk, Zandvoort, kde se dokonce mezi písečnými dunami jezdi i formule 1.

zájezdy do Belgie a Holandska

Holanďané si moc dobře uvědomují, že je neuživí jen rozvinutý průmysl, mohutná lodní nebo zámořská letecká doprava, ale vsadili vše na to, co jim písečné podloží půdy může nabídnout. Již od 16. století začali pěstovat cibuloviny, později vybudovali obrovské skleníky na květiny a zeleninu a rozšířili chov skotu do celé země. Dnes jsou místní pěstitelé a jejich dobře organizované firmy největšími dodavateli květin, cibulovin, stromků, ale i třeba zeleniny do celého světa. Svědčí o tom i návštěva největší evropské květinové burzy v Alsmeeru nedaleko Amsterdamu. Denně je sem navezeno více jak 1000 kamionů květinové zboží, které se přímo před vašimi zraky prodává elektronicky do celého světa. Co bylo včera v Alsmeeru, je následující den v každém supermarketu či v každé ulici v České republice.

zájezdy do Belgie a Holandska

Chcete-li ale navštívit největší expozici květin ve volné přírodě, musíte se vydat do oblasti Lisse, kde je nejvíce tulipánových polí a světoznámá zahrada Keukenhof rozprostírající se na 32 hektarech. Uchvátí vás záhony tulipánů, narcisů, hyacintů, skleníky s orchidejemi a ostatními květinami. Na poznání tohoto komplexu nevídané krásy a vůní musíte stejně tak jako na tulipánová pole vycestovat do Holandska pouze v dubnu, maximálně do poloviny května, neboť pak se vše zavírá a tulipány a jiné cibuloviny posečou kombajny. V této době také můžete navštívit 30 km trasu květinového průvodu Blumencorsa, což představuje 50 alegorických vozů dekorovaných květinami, doprovázených mažoretkami a pěti skupinami holandské hudební kapely.

Při cestování po Holandsku byste měli ochutnat i místní specialitu, což jsou šťavnaté steaky, u moře si pochutnáte na fritovaných krevetách, langustách, mušlích a popř. uzených úhořích nebo herinkovi, což je speciálně upravený slaneček. Nejznámější sýry Goudu a Eidam můžete zakoupit na věhlasných trzích v Alkmaaru.

U Zaandamu nebo Volendamu se můžete projet skanzeny z 18. stol., kde v každém domě vystavují a nabízejí tradiční holandské výrobky a řemesla - dřeváky, výrobu sýrů apod. Za návštěvu stojí i mohutné větrné mlýny a kde si prohlédnete, jak se pomocí nich řezalo dřevo, mlela křída či obilí nebo přečerpávála voda.

To hlavní nás ale teprve čeká - návštěva hlavního města Amsterdamu. Z poklidného venkova, kde se na loukách pase skot mezi vodními toky a větrnými mlýny, se přesouváme do divokého velkoměsta. To, že je Holandsko cyklistickou velmocí, dokazují tisíce kol, které jsou opřené o zábradlí kolem grachtů – kanálů, které jsou vrstevnicově postaveny již od 13. stol. Celková délka kanálů je přibližně 200 km a po několika z nich se můžete projet výletní lodí.

zájezdy do Belgie a Holandska

Amsterodamu je multikulturní město a žije v něm asi 80 národností. Domy tu musí být ukotveny až 15 metrovými kůly pod základem. Každá budova má jiný štít a mnohé z nich se naklánějí. Divokost města je umocněna mohutným kolotočem a centrifugou přímo na náměstí Dam, kde pro velký počet lidí, ani neprojdete. Hned vedle Damu jsou „ulice červených světel“, tedy uliček lásky. Kolem sedmé hodiny večer, se ve výkladních skříních objevují první polonahá děvčata a v noci je zde velmi živo, a nejen díky děvčatům, ale také kvůli volně dostupným drogám.

Belgie a zvláště Holandsko jsou nádherné země, které spojuje neustálý boj s mořem. Pozitivní a obdivuhodné výsledky tohoto zápolení jezdí obdivovat miliony turistů z celého světa.
Vydejte se s námi na společnou cestu hned na jaře. Budeme se těšit.

Aktuální nabídku zájezdů nejen do Holandska a Belgie najdete na stránkách www.kdykolivkamkoliv.cz.

Sklenář Josef – CK Osvěta
- PR článek -

Článek byl zobrazen 15 244 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko