Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Apeldoorn – v srdci zelené krajiny

Apeldoorn je se svými více než 155 tisíci obyvateli jedním z desíti největších měst v Nizozemsku. Rozkládá se v srdci zelené krajiny zvané Veluwe, na níž jsou Nizozemci náležitě hrdí. Jde o největší komplex lesů v zemi, který z velké části spadá pod přírodní rezervaci. Ale i samotné město Apeldoorn má několik turistických lákadel.

Západní část města zasahuje do oblasti Veluwe, která se stala vyhledávanou rekreační zónou. Na naše poměry zdejší les není nijak veliký, ale je protkán pěšími a cyklistickými stezkami. Cestovní kanceláře sem pořádají výlety za pozorováním divokých prasat, jelenů a další zvěře. Kromě návštěvy přírodního parku Veluwe sem však turisté přijíždějí za prohlídkou města Apeldoorn, které je rovněž plné parků a zeleně. 


Foto: palác Het Loo

Nejstarší zmínky o Apeldoornu pochází z 8. století. K nejzajímavějším památkám, na které tu můžete narazit, patří bývalý královský palác Het Loo, jehož vybudování vlastně zapříčinilo následný rozvoj do té doby jinak nevýznamného městečka. Královský palác Het Loo byl mezi lety 1686 až 1975 letní rezidencí Oranžského rodu. Královna palác následně darovala nizozemskému státu a od roku 1984 je zpřístupněn veřejnosti. Palác byl renovován a upraven ve stylu 17. století a dnes svým vzhledem připomíná spíše zámeček.

Zahrada a terasy jsou postaveny v barokním slohu, což je velmi působivé. Interiéry dávají možnost nahlédnout, jak v minulosti žila královská rodina. Hlavní expozice představuje pokoje, které byly zařízeny v různých obdobích. V křídlech budovy se pravidelně pořádají výstavy. Prohlédnout si můžete dokonce velkou světovou sbírku řádů a vyznamenání. Ve stájích jsou zaparkovány královské kočáry, mezi nimiž je i slavný Ateliérový kočár královny Vilemíny. Zámek se zahradou obklopuje veřejně přístupný lesopark. 

Každoročně se 30. dubna při příležitosti státního svátku Koninginnedag (Královnin den), kdy jsou slaveny narozeniny nizozemské královny, konají v blízkosti paláce oslavy. Tradice těchto oslav pochází z roku 1889, kdy se dne 31. srpna oslavovaly narozenin princezny Vilemíny. V roce 1949 se již oslavy konaly 30. dubna, protože tento den měla narozeniny královna Juliána, matka současné královny Beatrix. Beatrix během slavnostního projevu dne 30. dubna 1980 oznámila, že se 30. duben bude i nadále slavit jako národní svátek na počest její matky, přestože ona sama má narozeniny 31. ledna. Během státního svátku Koninginnedag v roce 2009 došlo během oslav v blízkosti paláce ve městě Apeldoorn k incidentu, při kterém se útočník pokusil spáchat na královnu Beatrix atentát. Ohrozit královnu se mu sice nepodařilo, ale ve svém voze najel do davu lidí, kde jich osm zabil a dalších devět zranil. Od té doby provázejí tento svátek značná bezpečnostní opatření.

Další zajímavostí v Apeldoornu je zábavní park Koningin Juliana Toren, který potěší zejména rodiny s dětmi. Park, jehož symbolem je myšák, nabízí celkem 45 pouťových atrakcí. Najdete zde strašidelný zámek hraběte Drákuly, ruské kolo, horskou dráhu, netopýří mlýn a spoustu dalšího. S vlakovým nádražím Apeldoornu sousedí stará železnice Veluwsche Stoomtrein. V ní je umístěno dvanáct parních a sedm starých dieselových lokomotiv. Tato historická železnice pořádá nostalgické jízdy do Dierenu vzdáleného 25 km. Další možností je vypravit se na okruh Apeldoorn – Zupthen – Dieren – Apeldoorn. V tomto případě je pro jízdu na části trati použita loď. V zimě se vyjížďky parními lokomotivami neprovozují, jízdní řád je dosti proměnlivý, proto je nutné se o odjezdech dopředu informovat. 

- jap -

Předchozí čláky z Nizozemí
Ostrov texel - Přírodní unikát 
Zierikzee - město lidových slavností 
Enkhuizen - malebný přístav 
Deventer - středověké centrum obchodu 
Gouda - symbol Holandska 

Článek byl zobrazen 6 526 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko