Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zwolle

Zwolle je sice hlavním, nikoliv však největším městem holandské provincie Overijssel. Žije v něm okolo 150 tisíc obyvatel. Je významným dopravním uzlem, ale má také zachovalé staré město, které je po obvodu sevřeno kanály Stadsgracht a Achtergracht.

Hvězdicový půdorys kanálů je dokladem toho, že v minulosti plnily úlohu vodních příkopů, jež ochraňovaly opevněné město. Město protíná také kanál Thorbeckegracht, který je pokračováním říčního ramene Zwartewater. Toto rameno přivádí do města rýnskou vodu z ramene IJssel jižně od Zwolle. Dále pokračuje asi 20 km směrem na sever, kde se následně vlévá do zálivu Zwarte Meer, který je součástí vodní plochy IJselmeer.


Autor: firstdayblack

Při návštěvě Zwolle se nenechejte odradit nevzhlednými průmyslovými předměstími a vydejte se do starého vnitřního města, které rozhodně stojí za návštěvu. Je situováno asi 10 minut pěšky od nádraží a vchází se do něj přes gracht po mostě. Jako první narazíte na mohutnou bránu z roku 1408, která je součástí původního opevnění zvaného Sassenpoort. Zvláštní přečnívající nástavby údajně sloužily k tomu, aby obránci mohli v případě ohrožení na hlavy útočníků lít vařící olej. I mimo staré město se podařilo na několika místech Zwolle dochovat části hradeb s branami nebo obrannými věžemi, jako je například Wijndragerstoren nebo Pelserpoort. Zmiňovaná brána Sassenpoort je však ze všech nejpozoruhodnější.

Za branou se uličkami starého města dostanete na hlavní náměstí Grote Markt, na kterém stojí hlavní kostel nazvaný Grote Kerk. Je zasvěcen archandělu Michaelovi a jeho základy byly vybudovány již v 11. století. Později byl kostel přebudován na trojlodní gotický chrám. Jakožto protestantský kostel má jen jednoduché vnitřní vybavení. Naproti kostelu se tyčí velká budova radnice z 15. století, která je doplněná moderní přístavbou. Ta vyrostla na místě budovy zničené během 2. světové války. Před radnicí je na malém náměstí k vidění Rodinova socha Adama. Za radnicí pak stojí zajímavý malý palác Karel V. Huis postavený roku 1571, který se pyšní bílým a rudým průčelím.


Autor: faceme

V sousedství paláce najdete Betlémskou kapli z červených cihel, která je podstatně starší, vznikla již ve 14. století. O něco dále stojí synagoga. Na opačné straně se rozprostírá náměstí Ossenmarkt s kostelem Onze Lieve Vrouwekerk (kostel Panny Marie) z 15. století. Severní konec města patří náměstí Broerenkerkplein s chrámem Broerenkerk, u kterého se podařilo dochovat značnou část městských hradeb s bránou. Navštivte také muzeum provincie Stedelijk Museum Zwolle, jež je situováno na náměstí Melkmarkt 41. Vystavuje exponáty vztahující se k historii regionu, mezi nimiž vyniká například kuchyně z 18. století nebo měšťanský renesanční pokoj. Zwolle je také známé věhlasnou ptačí burzou, která se ve městě koná dvakrát do roka. Údajně jde o největší ptačí burzu v Evropě a chovatelům okrasného ptactva ji není třeba představovat.

- jap -

Předchozí čláky z Nizozemí:
Zoologická zahrada Apenheul
Alkmaar
Waddenzee
Národní park De Hoge Veluwe
Fríské ostrovy – turistický ráj Severního moře

Článek byl zobrazen 7 429 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko