Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Groningen - skvělé místo na výlet

Groningen, universitní město, v němž se citlivě kombinuje moderna a historie. Bohatý noční život, všude kanály, lodě, hausbóty, cizinci a kola. S koly je to zde obdobně jako s ovcemi na Novém Zélandu. Je jich rozhodně několikanásobně více než obyvatel. Groningen si tak drží prim ze všech měst v Holandsku.

Groningen, universitní město na severu Holandska

Groningen je hlavním městem stejnojmenné provincie. Nachází se na severovýchodě Holandska, poměrně blízko německých hranic. Ve městě údajně žije okolo 190 tisíc obyvatel, mnoho z nich však za prací jezdí třeba do ostatních měst a má zde pouze psané trvalé bydliště. Město ovládli studenti a právě oni zde tvoří podstatnou část obyvatelstva.

vodní kanál v Groningenu
Foto: vodní kanál v Groningenu

Holandsko jako takové má pro člověka znalého alespoň základů angličtiny či němčiny skvělé místo na výlet. Nemusíte se bát, že se holandsky nedomluvíte. Holanďané jsou si vědomi toho, že jejich jazyk je pro cizince naprosto pekelný a zní jako kombinace angličtiny a němčiny řízlá francouzštinou s řádnou dávkou chrochtání. Protože holandské vzdělání je na velmi dobré úrovni a již od mateřské školy se všichni učí anglicky, nebudete mít problém se domluvit snad s nikým.

vodní kanál v Groningenu a věž kostela Martini
Foto: vodní kanál v Groningenu a věž kostela Martini

Co podnikat v Groningenu?

V první řadě si obstarejte kolo. Myslím to vážně. Na každém rohu je cykloservis, který prodává i odkupuje kola. Nebývá problém se s majiteli domluvit na pozdějším odkupu. Celé vás to nakonec vyjde levněji než místní předražená MHD a mnohdy i levněji než půjčení (pokud se samozřejmě nechystáte v Holandsku zůstat jen na prodloužený víkend). Další vhodná investice je do zámku. Kupte si pořádný řetěz. Pokud nechcete o miláčka přijít dříve, než mrknete okem, bude se vám hodit. Krádeže kol totiž patří k místnímu koloritu.

věž kostela Martini v Groningenu
Foto: věž kostela Martini v Groningenu

Ve městě samotném určitě za návštěvu stojí hlavní dvě náměstí – Grote Markt a Vismarkt. Na Grote Marktu se nachází kostel (Martini Church) s vysokou vyhlídkovou věží, odkud se můžete porozhlédnout do celého okolí. Také zde naleznete informační centrum, a to hned u kostela. Z Grote Marktu za tmy proudí davy za pořádným nočním životem do ulic.

V noci zajděte na skleničku třeba do jazzového klubu De Spieghel na Pepperstraat, zajímavý klub je i Vera, útočistě undergroundu. Vystupovali zde takové kapely jako Pearl Jam, Nirvana nebo White Stripes. Klubů je zde na malém prostoru opravdu spousta a vybere si snad každý. 30. dubna navíc Holanďané slaví Queens Day (Den královny), takže celé město se mění v jeden obří klub vyvedený v oranžové barvě.

Groningen
Foto: Groningen

Jestli milujete přírodu, zaskočte se projít do Noorderplasoen. Tento obří park vás zabaví na dlouhé hodiny. Je jedno, jestli se půjdete prostě jenom pocourat v trávě nebo se rozhodnete pro piknik třeba na břehu jezírka. V půlce srpna zde každoročně bývá i festival a park se promění v obří jeviště pro různé kapely, herce a divadelní soubory či performery. Ohňostroj, fireshow, taneční vystoupení pak úžasně dotvoří atmosféru. Místní síť kanálů se také velmi dobře prozkoumává, ideálně z lodi. 

Když dostanete chuť vyrazit na nákupy, můžete provětrat peněženku v ulicích okolo Vismarktu a Grote Marktu. Uličky ukrývají kouzelné malé obchůdky a butiky se samými skvosty, dárky z dovolené se tam vybírají jedna radost.

Tipy na výlety mimo město

Nedaleké Hoornsemeer (asi 5 kilometrů od města) je skvělé pro koupání, rekreaci a sport. A prostě jen tak jako cíl pro výlet na kole. Doporučuji i zajet se mrknout do okolních vesniček. Malebné typicky holandské vísky jsou opravdu kouzelné. Například v Zuidwolde je skvělá malá kavárnička jako vystřižená ze starých filmů.

vlevo Bourtange, vpravo mlýn v Delfzijl
Foto: Foto: vlevo Bourtange, vpravo mlýn v Delfzijl

Pokud zatoužíte vydat se dál, zkuste to třeba k moři. Zřejmě nejblíže je městečko Delfzijl východně od Groningenu. Dobře se oblečte, strašně tam fouká. Pokud milujete nevšední zážitky a jste fyzicky dostatečně zdatní, můžete se přebrodit na Wadenské ostrovy. Není to ale žádná sranda a zkoušejte to pouze s průvodcem. Na ostrov Schiermonnikoog se dostanete i lodí a můžete na něm obdivovat třeba panenskou přírodu a nejširší pláž v Evropě.

Giethoorn jihozápadně od Groningenu je malé městečko, kterému se právem přezdívá Holandské Benátky. Pitoreskní domky se rozkládají na nevelkých ostrůvcích protkaných kanály a pospojovaných dřevěnými mostky. V některých sídlí kavárny a prodejny se suvenýry, některé jsou přetvořeny v muzeum tradičního života.

mlýn u Groningenu
Foto: mlýn u Groningenu

Pěticípá pevnost Bourtange vás zavede zpátky do minulosti. Leží pro změnu na jihovýchodě od města, nedaleko od německých hranic. Její půdorys několikanásobné hvězdy tvoří různé náspy a vodní příkopy. Vprostřed je pak pětiúhelníkové náměstí, z něhož do okolí vede 10 pravidelných ulic. Vnější část areálu je přístupná, do té vnitřní budete potřebovat vstupenky, které si můžete zakoupit v místní informační kanceláři.

Botanici se vyřádí v botanické zahradě. Ta se nachází 4 kilometry na jih od Groningenu v Harenu. Na 21 hektarech se nachází různé skleníky s tematicky rozdělenými rostlinami, kopie tradiční japonské zahrady včetně čajovny, chrámů a dřevěných mostků nebo třeba keltská zahrada.

No a pokud budete mít dost času i energie, navštivte třeba Amsterodam, Rotterdam či Den Haag, taky stojí za to.

- lub - 

Další články z Holandska:
Holandsko – cyklistická velmoc
Holandsko - země pestrých květin a lahodných sýrů
Middelburg se může pochlubit řadou památek
Breda - na soutoku řek Aa a Mark
Apeldoorn – v srdci zelené krajiny

 

Článek byl zobrazen 12 297 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko