Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Holandsko – cyklistická velmoc

Kola. Jsou všude. Na silnici, na chodníku, na parkovišti. Turisté si z Nizozemců dělají legraci, že se s nimi snad rodí, ti se jen pobaveně usmívají. Dobře vědí proč. Holandský národní dopravní prostředek totiž v placatém státě plní svou funkci bezvadně, investice do něj bývají minimální, a pokud ho někdo ukradne, není to taková hrůza, jako když vám odcizí auto. Navíc, jestli jste někdy dýchali holandský vzduch, víte své;

Život Holanďana se víceméně celý odehrává na dvou kolech. Vidět elegantní dámu v letech v sukni a s podpatky, kterak brázdí ulice na městském kole, není rozhodně nic divného. Jezdí se na něm do práce, do školy i večer na party. Umění ovládat jednu stopu Nizozemci přivedli k dokonalosti a i v sobotu ráno jsou mladí po značné konzumaci alkoholu schopní ve dvou na jednom stroji absolvovat cestu domů bez jediné nehody. Jízda je silně návyková, pokud si na kolo zvyknete, nebude nic divného, když absolvujete pětiminutový tanec okolo odemykání zámků a řetězů kvůli překonání dvousetmetrové vzdálenosti. Pěšky byste tam byli rychleji. Ale proč, když máte kolo?

Amsterdam, Nizozemsko
Foto: na kola narazíte v Holandsku všude, zábradlí na nábřeží v Amsterdamu slouží jako parkoviště

Servisy jsou ve městech na každém rohu. Místní obchody prodávají ve velkém kola na části. Rezervní duše, nové gumy, brzdy, brzdová lanka, sedla, řetězy. Klasické cyklo oddělení. S helmou se nikdo neobtěžuje, není to přece sport. Jediná důležitá jsou světla, zvonek a pláštěnka. Tu ale Nizozemci potřebují pouze v extrémním počasí, jízda na kole s kávou v jedné ruce a deštníkem v té druhé přece nic není. Počasí zde totiž nic neznamená. Jezdí se na podzim, v zimě, na jaře i v létě. Vodorovný liják ani závěje sněhu nejsou žádná podstatná překážka. Nad čím všem ale dosud zůstává rozum stát je fakt, že Holanďani jsou neustále sušší. Přestože venku prší tak, že po dvouminutové jízdě můžete ždímat kalhoty, oni nemají mokrý ani vlásek. Jejich tajemství dosud nikdo neobjevil.

Životnímu stylu jsou přizpůsobeny i zákony. Kolo má absolutní přednost. Lépe už se mají pouze lodě. Potom se teprve na řadu dostávají auta a po nich chodci. V případě konfliktu cyklisty s řidičem bývají orgány málokdy na straně auta a i v místech, kde je značka přednosti pro motorová vozidla, je na denním pořádku, že auto cyklistu pouští. Jak jsou ale zákony benevolentní, dokáží být i přísné. Povinné vybavení (světla) bývá policií pravidelně kontrolováno a pokuty jsou velmi výživné.

Amsterdam, Nizozemsko
Foto: Amsterdam, nábřeží obsypané zaparkovanými bicykly

To, na čem se jezdí v Holandsku, by kdokoli jiný pravděpodobně už dávno odvezl do šrotu. Rozhrkané kusy skřípějícího plechu sice působí psychickou bolest českému cyklistovi, stejně jako zrezlé řetězy, gumy bez jakéhokoli vzorku a blatníky jiskřící po každém styku s vozovkou, pro místní je to ale naprostý standard. Ne, že by se každý přepravoval na pojízdném železářství, ve městě potkáte i klasické silničky a velmi elegantní městské kousky, tak trochu smutné vraky jsou však k vidění nejčastěji. Zábavná bývá i jejich cena. Kus železa vyjde v obchodě s ojetinami okolo 80 euro, na černém trhu klidně dvě eura.

Vše má svůj důvod. Krádeže bývají na denním pořádku. Proč si pak kupovat krásné kolo třeba za 250 euro, když vás o něj druhý den může někdo připravit. Co člověk ušetří, investuje do zámku. Obvykle dva nebo tři tlusté řetězy tak každodenně chrání kovové miláčky a nejčastěji mají vyšší cenu než kolo samotné. Kolují vtipy, že pokud vám v Holandsku někdo ukradne kolo, máte si skočit na trh v centru města, kde si ho budete moci zase odkoupit zpět. Některá kola už ale mívají značení, a pokud policie zjistí, že jezdíte na kradeném (i když jste si ho koupili), tak vám kolo zkonfiskují. Taková kola se pak samozřejmě prodávají taky. Policisty.


Foto: na kolech se v Holandsku jezdí i v zimě - město Utrecht

Pokud se chystáte do Holandska na kole, kupte si bezpečnostní řetěz a hlavně se neděste. Značení cyklostezek je velmi jednoduché. Pokud nemá cyklostezka žádné zábrany, které ji oddělují od silnice, je barevně vyznačena červeným pruhem. Vlastní pruh mají cyklisti i na kruhovém objezdu a na křižovatkách jsou pro ně zvlášť semafory. Stezky bývají v dobrém stavu, obvykle zpevněné. Nejčastěji se setkáte s asfaltem a dlažbou. I ta nejhorší cyklostezka je pořád v lepším stavu než D1, takže o cvakající zuby se bát nemusíte.

Kola v Holandsku

Vlaky jsou pro cyklisty přizpůsobeny a mají dostatek prostoru pro umístění kol. Cena vlaků bývá sice dost vysoká, ale v místních marketech se dá občas koupit lístek za velmi výhodných podmínek. Určitě se zajeďte mrknout do Amsterdamu, jeho okolí nabízí spousty krásných cyklostezek, projížďka podél pobřeží a po spojovacích hrázích přes Zeelandské poloostrovy také stojí za to. Navštívit doporučuji i Den Haag, Rotterdam a kouzelný Delf. Naarden by měl být pro našince snad velmi příjemnou povinností.

- lub -

Další články z Nizozemska: 
Holandsko - země pestrých květin a lahodných sýrů
Middelburg se může pochlubit řadou památek
Breda - na soutoku řek Aa a Mark
Apeldoorn – v srdci zelené krajiny
Eurovíkendy: Amsterdam – co si nenechat ujít při návštěvě Amsterdamu

 

Článek byl zobrazen 14 977 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko