Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Haarlem – město malířů, tulipánů i coffee shopů

Na západním pobřeží Nizozemí se v provincii Noord – Holland (Severní Holandsko) rozkládá starobylé město Harlem. Se svými asi 150 tisíci obyvateli patří mezi desítku největších měst v zemi. Díky tradici pěstování tulipánů si Haarlem v minulosti vysloužil přezdívku Bloemenstad, tedy Květinové město.

Haarlem leží na řece Spaarne asi 20 kilometrů západně od metropole Amsterdam. Je správním centrem provincie, střediskem polygrafického a farmaceutického průmyslu. Přestože leží téměř na okraji hlavního města, vyvíjel se vždy jako samostatné město a již v roce 1245 získal městská práva. V 17. století byl Haarlem dokonce jedním z nejbohatších nizozemských měst, protože byl významnou základnou Východoindické společnosti. Bohatství, které se městu podařilo ve „zlatém 17. století“ získat je dodnes patrné v ulicích starého města a v mnoha stavebních památkách, rozesetých kolem hlavního náměstí. Haarlem se pyšní velmi zachovalým historickým centrem, které je dokonce starší a méně narušené nejrůznějšími úpravami, než centrum samotného Amsterdamu.

Haarlem, Nizozemsko

Hlavní náměstí se nazývá Grote Markt a je považováno za nejkrásnější náměstí v celém Nizozemsku. Jeho nejvýraznější stavbou je kostel Sint Bavo, nazývaný také jednoduše Grote Kerk, tedy velký kostel. Tento gotický kostel byl postaven z režného zdiva, jeho průčelí je částečně zakryto starou masnou tržnicí Vleeshal z roku 1603, což je bohatě dekorovaný štítový dům, v němž se dnes nachází galerie moderního umění Verweyhal. Na zdi kostela jsou nalepeny ještě četné krámy ze 17. století. Chrám je tvořen 125 metrů dlouhou lodí, sloupovou klenbou z cedrového dřeva, kterou nese 28 polychromovaných sloupů. Kolem chóru je vzácná kovaná mříž pocházející z počátku 16. století.

Interiér kostela Sint Bavo je poměrně strohý, ale ukrývá náhrobní desku jednoho z nejvýznamnějších haarlemských malířů Franse Halse. Pozoruhodné jsou rovněž varhany z roku 1738, které jsou údajně největší na světě. Hrála na ně řada vynikajících skladatelů, jako byl například Mozart, Schubert, Liszt nebo Händel. Kostel se pyšní 80 metrů vysokou věží, z níž se naskýtá nádherný výhled na celý Haarlem. Na náměstí Grote Markt před kostelem stojí socha Laurense Jansze Costera - zakladatele tiskařství. Právě on započal tradici knihtisku a je spojován s historií zdejšího polygrafického průmyslu. V Haarlemu se dnes nachází moderní tiskárny, které patří mezi nejvýznamnější v Nizozemsku.

Další významnou památkou na hlavním náměstí je městská radnice, jejíž základy byly vystavěny již v polovině 13. století. Vzhledem k tomu, že byla dostavována postupně, je dnes velmi zajímavou stavbou, na níž jsou patrné četné architektonické styly. V 15. století byla například vystavěna věž, jejíž dnešní podoba však pochází až z roku 1913. V 16. století pak byla k radnici přistavěna podloubí viditelná dodnes. Nad hlavním vchodem stojí socha Spravedlnosti, která připomíná, že radnice v minulosti sloužila také jako soudní tribunál. Dnes je tato elegantní budova oficiálním sídlem starosty Haarlemu.

Haarlem, Nizozemsko

Z hlavního náměstí vede několik malebných uliček, které stojí za to si projít. Přivést vás mohou až na břeh řeky Spaarne nebo k Bakenessergrachtu, který je lemován nádhernými štítovými budovami. Přes řeku Spaarne se klene malebný zvedací most Gravestenenburg a o kousek dále zdobí nábřeží budova Teylers Musea, které představuje zajímavou expozici o rozvoji vědy, techniky a umění. Když přejdete most Gravestenenburg a vydáte se na druhý břeh řeky, můžete dojít až ke druhému grachtu Herensingel, objeví se před vámi mohutná gotická Amsterdamská brána, která je součástí bývalých městských hradeb. V minulosti v Haarlemu takovýchto bran stávalo celkem 12, jedenáct z nich však bylo strženo a zůstala právě jen jedna jediná pocházející z poloviny 14. století.

Mnoho turistů v Haarlemu touží navštívit Muzeum Franse Halse, které je jednou z nejvýznamnějších uměleckých galerií v Nizozemsku. Nachází se v budově postavené v letech 1607 až 1611, přízemním řadovém domě z červených cihel, který původně sloužil jako starobinec. Od roku 1810 do roku 1908 fungoval jako sirotčinec a až teprve v roce 1913 sem bylo umístěno muzeum. Kromě četných malířských děl vynikajícího portrétisty Franse Halse (1580 – 1666), jenž patřil k hlavním představitelům nizozemského výtvarného umění, jsou v muzeu k vidění také díla dalších umělců z 16. a 17. století. Vystaveno je zde mimo jiné také pět Halsových skupinových portrétů městské stráže a tři skupinové portréty představenstva městského chudobince. Stylově vybavené sály s exponáty uměleckých řemesel jsou doplněny ještě sbírkou hraček z 18. století.

V jedné ze zátočin řeky Spaarne se nachází Molen de Adriaan (Adrianin mlýn) z 18. století. V roce 1932 podlehl plamenům, ale poté byl zrekonstruován do své původní podoby. Je neodmyslitelnou součástí Haarlemu a jeho fotografii je možné vidět snad na všech pohlednicích i obrázcích z města. V interiéru mlýna se můžete seznámit s dřívější prací mlynářů, nebo se vydat na virtuální plavbu po řece. Mlýn je dodnes funkční, ale nevyužívá se.

Haarlem je městem plným zajímavé historie, ale rozhodně žije také přítomností. Je plné coffee shopů, klubů, tradičních hospod a barů, které lákají k příjemnému posezení. Pokud chcete mít přehled o tom, kde se jaký podnik nachází a co nabízí, sežeňte si v informačním centru, nebo přímo v coffee shopu tištěného průvodce, tzv. Cannabis Cruise. Nejvíce podniků se nachází na Riviervismarkt, Kleine Houtstraat a Botermarkt.

Haarlem, Nizozemsko

Na své si v Haarlemu přijdou také milovníci nakupování, na náměstích se pravidelně konají knižní trhy a trhy s jídlem, nejčastěji tedy se sýry a rybami. Nechybí však ani umělecké předměty, suvenýry či oblečení. Hlavní nákupní ulicí je Grote Houstraat, která protíná centrum města od severu k jihu. Na jihovýchodě města se rozkládá jeho moderní předměstí Schalkwijk, kde kromě spousty obytných domů vyrostla také nákupní střediska. Narazit zde můžete také na zastřešenou nákupní zónu na Cronjestraat, která je plná různých obchodů i malých obchůdků. Jedním z nejčastěji nakupovaných artiklů v Haarlemu jsou však cibulky tulipánů.

Haarlem býval hlavním výrobcem piva v Nizozemsku, během obléhání města španělskými vojsky ve druhé polovině 16. století se zde nacházelo 50 výroben piva. V roce 1620 jich bylo už okolo stovky. Původní pivo se nazývá Jopenbier nebo jen zkráceně Jopen.

- jap -

Další články z Nizozemska:
Haag, město kontrastů
Holandsko – cyklistická velmoc
New York? Ne, Rotterdam
Leeuwarden – rodiště Mata Hari
Hoorn, přístavní město

Článek byl zobrazen 19 175 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko