Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

New York? Ne, Rotterdam

Při procházce ulicemi Rotterdamu míjíte lidi nejrůznějších barev pleti, bolí vás za krkem z neustálého koukání na všudypřítomné mrakodrapy a na jídlo vás lákají četné fast foody typu McDonald´s. Člověk si tak připadá, jako by se ocitl v New Yorku, nebo jiném americkém velkoměstě. Ale kdepak – jsme stále v Evropě, v nizozemském Rotterdamu.

Rotterdam ležící v provincii Jižní Holandsko, v němž žije okolo 600 tisíc obyvatel, je považován za nejvíce zamerikanizované město v Nizozemsku. Svou hospodářskou prosperitu dokazuje mnoha moderními stavbami, které jako houby po dešti vyrostly zejména v okolí hlavního nádraží a přístavu. Historické stavby a památky aby tady člověk pohledal. Dnes už by asi nikdo nevěřil, že byl Rotterdam v roce 1945 jedním z nejzničenějších měst v zemi. 

V roce 1940 byla německými bombardéry zničena oblast přístavu nacházející se jižně od centra. Tuto katastrofu dnes připomíná socha s příznačným názvem „Zničené město“, jejímž autorem je sochař ruského původu Ossip Zadkine. Socha je umístěna na náměstí Plein 1940 za Námořním muzeem. Dílo zkázy pak bylo dokonáno dalšími těžkými nálety a ostřelováním německými raketami  V-1 a V-2.  Z města zůstaly na konci druhé světové války doslova jen rozvaliny. Hrůzy bombardování se podařilo přečkat jen několika málo budovám, a proto město dnes nemá mnoho historických památek. Přitom Rotterdam byl založen již v polovině 13. století a městská práva obdržel roku 1340.

Rotterdam

Po válce město doslova povstalo z popela a to především díky pracovitosti místních obyvatel. Rotterdam se tak stal vzorem pro další válkou poškozená města a symbolem ekonomického úspěchu. Na území města zůstalo po válce množství volných ploch, které se jevily jako ideální pro výstavbu nových, moderních a neokoukaných budov. Nová výstavba však byla silně ovlivněna Amerikou a tak je dnešní Rotterdam městem, kde je snaha přiblížit se Americe patrná již na první pohled. V žádném jiném nizozemském městě nenajdete tolik prodejen rychlého občerstvení, ani mrakodrapů. K vidění je zde řada neobvyklých staveb, v nichž se snoubí unikátní architektonická řešení a nevšední nápady. Mnoho lidí to však vidí pouze jako honbu za co největším efektem a vzhled Rotterdamu kritizuje. 

Rotterdam je v současnosti obchodním srdcem celé země, hospodářským, kulturním a sociálním centrem oblasti Rýnské delty. Hlavní ekonomickou základnou je zdejší přístav, který je největší v Evropě a nejfrekventovanější na světě. Zaměstnává (ať už přímo či nepřímo) celkem okolo 300 tisíc lidí. Rotterdamský přístav rozprostírající se kolem řeky Nieuwe Maas se nazývá Europoort, tedy Brána Evropy. Zajímavostí Rotterdamu je také fakt, že téměř polovina obyvatelstva nejsou rodilí Nizozemci, ale jde o přistěhovalce pocházející z méně vyspělých zemí. Rotterdam je tak městem s největším počtem přistěhovalců v Nizozemsku. 

Rotterdam, Nizozemsko

Přestože město není příliš orientováno na turisty a působí spíše pracovním dojmem, dokáže návštěvníkovi nabídnout rozmanitý kulturní život a řadu zajímavých míst, která stojí za vidění. Prohlídku Rotterdamu je možné začít na náměstí Stadthuisplein, na kterém stojí budova radnice. Odtud je možné dojít k rotterdamskému nákupnímu středisku Ptaats Beurs, které je plné módních butiků. Mnohem zajímavější je však náměstí Grotekerkplein, kterému dominuje jedna z nejvýznamnějších rotterdamských památek, kostel sv. Vavřince. Jde o nejstarší dochovanou budovu v Rotterdamu, která je stále v původním stavu. Jako jedna z mála totiž během válečného běsnění neutrpěla žádné výraznější škody. Protestantský kostel sv. Vavřince byl postaven v letech 1449 – 1525 a dodnes slouží k bohoslužbám, ale využívá se rovněž jako dějiště společenských a kulturních událostí. Na náměstí před kostelem si můžete prohlédnout sochu filosofa a humanisty Erasma Rotterdamského (1467 – 1536), jedné z nejvýznamnějších osobností historie města.

Rotterdam

Nedaleko náměstí Grotekerkplein jsou k vidění dvě světoznámé budovy, které jsou doslova architektonickými experimenty – zda povedenými či nikoliv, to musí zhodnotit každý sám. První stavbou je obytná budova Het Potlood (Tužka). V jejím těsném sousedství pak stojí řada žlutých a šedých obytných budov majících tvar osmistěnů, které jsou špičkou postaveny na kvádrových sloupech. Architekt se tak snažil vytvořit jakousi stromovou alej, ale tentokrát z budov. Tento pozoruhodný a bizarní architektonický experiment musí zaujmout skutečně každého. Před těmito nevšedními budovami se rozprostírá náměstí se zajímavě řešenou stanicí metra, tramvají a vlaků s názvem Station Blaak. Jedinečná je v tom, že je z části postavená nad zemským povrchem a z části pod ním. Střechu pak tvoří obrovský disk zavěšený na oblouku konstrukce, která se klene nad celým nádražím. S touto moderní architekturou silně kontrastuje sousoší nacházející se u ulice Blaak. 

Přes řeku Maasu se klene několik mostů, které jsou významnými spojnicemi mezi různými částmi města. Nejnovější je Erasmusbrug postavený roku 1996 na místě starého železničního mostu z roku 1907, o kousek dále vede dálniční Van Brienenoordbrug a trojici doplňuje most Verlengde Willemsbrug, z něhož je vidět na další architektonicky zvláštní stavby. Jde například o Witte Huis (Bílý dům), který je dalším šťastlivcem, jemuž se podařilo přečkat válečné bombardování bez úhony. Byl postaven již v roce 1898 a tehdy se stal prvním „mrakodrapem“ v Evropě. Měří 45 metrů a jeho stěny jsou široké 1, 4 metru. Stavitelé se tak chtěli pojistit, že nedojde k jeho zhroucení – ocelové konstrukce tehdy ještě nikdo neznal. Tuto nádhernou stavbu pokrývají bíle glazované dlaždice s květinovými motivy ve stylu Art Nouveau. V současnosti ve Witte Huisu sídlí manažeři a úředníci a v jeho přízemí najdete kavárnu Het Bolwerk. Další nepřehlédnutelnou stavbou je Willemswerk. Tato bílá stavba ve tvaru krychle je jednou z nejpozoruhodnějších kancelářských budov v Rotterdamu. Do její hladké fasády je asi v polovině udělán mohutný zářez.

Klidným nábřeží přístavu Wijnhaven se dostaneme na náměstí Plein 1940, na němž stojí Zadkinova socha Zničené město. U nábřeží kotví historické obrněné plavidlo De Buffel z 19. století, které je součástí Námořního muzea Maritiem Museum. Kromě prohlídky Buffelu muzeum láká na expozici pojednávající o rotterdamském přístavu, významných lodích a životě námořníků. Kdo by se chtěl vydat na plavbu po rotterdamském přístavu, musí se vypravit do loděnic SPIDO pod Erasmusbrug (Erasmův most), které tuto atrakci nabízí. Během plavby po proudu řeky Maasy si prohlédnete věž Euromaast, která je se svými 185 metry nejvyšší stavbou v Nizozemsku, několik menších historických přístavů i přístav Eemhaven, v němž kotví velké zaoceánské lodě. Přestože plavba po přístavu trvá 75 minut, během této doby se zájemci seznámí s pouhou pětinou tohoto obrovského přístavu, kde se každoročně přeloží více než 300 milionů tun zboží. 

Rotterdam

V Rotterdamu nebudou ochuzeni ani milovníci umění. Mohou se totiž vydat do uměleckého muzea Boijmans van Beuningen, které shromažďuje umělecká díla ze čtyř oblastí – jde o obrazy starých mistrů od 14. do poloviny 19. století (Tizian, Breughel, Rubens, Rembrandt apod.), sbírky kreseb a grafiky, umělecká řemesla i moderní umění. Ve sbírkách moderního umění jsou zahrnuta díla impresionistů od druhé poloviny 19. století až do současnosti (Degas, Monet, Kandinský a další). 

Při návštěvě Rotterdamu byste neměli vynechat prohlídku zoologické zahrady Blijdorp, která patří mezi přední světové zoo. Pečuje o značný počet živočichů, nechybí ji botanická část a k hlavním atrakcím patří obrovské akvárium, ve kterém je možné vidět žraloky, želvy či tučňáky. Milovníci primátů budou nadšení Gorilím ostrovem. 

- jap - 

Další články z Nizozemska: 
Leeuwarden – rodiště Mata Hari 
Hoorn, přístavní město 
Groningen - skvělé místo na výlet 
Holandsko – cyklistická velmoc 
Holandsko - země pestrých květin a lahodných sýrů

Článek byl zobrazen 25 236 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko