Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hoorn, přístavní město

Na severu Holandska se při pobřeží IJsselmeeru rozkládá malebné město Hoorn, které obdrželo městská práva již v roce 1357 a brzy na to se stalo důležitým přístavním městem. Stovky lodí právě odtud vyplouvaly brázdit světové oceány a vracely se naplněné bohatstvím.

Jedna z těchto lodí pod velením kapitána a hoornského rodáka Willema Cornelisze Schoutena v roce 1616 obeplula nejjižnější bod Jižní Ameriky. Na počest svého rodného města nazval Schouten toto místo mys Hoorn. Socha mořeplavce je dnes k vidění na náměstí před Západofríským muzeem. Dalším významným námořníkem byl J. P. Coen, který položil základy nizozemského koloniálního panství v dnešní Indonésii. V 16. - 17. století byl Hoorn hlavním námořním přístavem Východoindické společnosti a díky obchodu a lodní flotile se řadil k nejbohatším v zemi. Po jistou dobu byl také hlavním centrem historické oblasti West - Friesland. Sláva Hoornu začala upadat s úpadkem holandského obchodu ve prospěch Angličanů. V 19. století byl již Hoorn obyčejným rybářským městečkem. Roku 1932 však kvůli dokončení hráze na Zuiderzee skončila i jeho rybářská éra. 

Hoorn, Nizozemsko
Foto: Hoorn

Na městských přístavištích je však někdejší sláva Hoornu patrná dodnes. Moderní jachetní přístav je obklopen nádhernými stavbami pamatujícími 17. století. Prohlédnout si můžete pěkné štítové domy, budovy skladů, renesanční městskou bránu, Hlavní a Křížovou věž či barokní vážní budovu. Významným svatostánkem je kostel Noorderkerk postavený v 15. století, který ukrývá vzácnou maketu města pocházející z roku 1650. Ve zdejších restauracích a malých kioscích si i dnes můžete koupit čerstvé ryby, které přímo před vámi mistři kuchaři připraví. 

V sídle Státní rady (Statencollege) z roku 1632 nyní sídlí Westfriesmuseum (Západofríské museum) s velmi kvalitní historickou sbírkou vztahující se k Hoornu a celému kraji. Už samotná budova s nádherným průčelím se sochami lvů by mohla být mistrovským muzejním exponátem.  Ukrývá labyrint místností, sálů a chodeb, které jsou zaplněny skvělými exponáty z porcelánu, stříbra, skla, s obrazy a nábytkem. Ilustruje tak bohatou historii města a celého západofríského kraje. Muzeum však není zaměřeno jen na „zlaté 17. století“, ale vytavuje i nejstarší archeologické nálezy, dokumenty o námořní navigaci a dalekých plavbách. Westfriesmuseum velmi obdivoval slavný anglický spisovatel Aldous Huxley.

Hoorn, Nizozemsko
Foto: Hoorn

Hoorn prožívá v posledních letech jakési znovuzrození, z Amsterodamu sem začíná přicházet stále více lidí, kteří mají zájem o bydlení v této klidné lokalitě. Chtějí vyměnit bydlení v úzkém starém domě ve velkoměstě za vlastní domek se zahrádkou. Počet obyvatel Hoornu tak každoročně narůstá, v současnosti ve městě žije okolo 70 tisíc lidí. V okolí Hoornu jsou rozesety domy hoornských obchodníků ze 17. století, které spadají pod Beemster Polder. Tato oblast byla prohlášena za součást světového kulturního dědictví a zapsána do seznamu UNESCO.

- jap -

Další články z Nizozemska: 
Groningen - skvělé místo na výlet
Holandsko – cyklistická velmoc
Holandsko - země pestrých květin a lahodných sýrů
Middelburg se může pochlubit řadou památek
Breda - na soutoku řek Aa a Mark

 

Článek byl zobrazen 22 928 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko